Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till orgelprojektet i Ljusdal

/
  • Kyrkorådets ordförande Monica Robin Svensson känner att det blåser medvind för orgelprojektet då stiftet ger kyrkoantikvarisk ersättning. Arkivfoto: Sven-Erik Jönsson

Det stora orgelprojektet i Ljusdals kyrka har tagit ett jättekliv närmare verklighet. Stiftet ger 1,7 miljoner kronor i antikvarisk ersättning.

Annons

Då Uppsala stift i torsdags fördelade 74 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning så hamnade 1 759 000 kronor på orgelprojektet i Ljusdal.

– Oerhört glädjande! Nu kavlar vi upp ärmarna. Vi har stiftet med oss och nu blåser det medvind, säger kyrkorådets ordförande Monica Robin Svensson.

En renovering av den gamla Gren&Stråhleorgeln har funnits i tankarna i många år. Problemet har varit finansieringen. En kostnadsberäkning 2004 slutade på fyra miljoner kronor. I dag är kostnaderna högre.

– Högt räknat hamnar vi mellan sex och sju miljoner kronor, berättar Monica Robin Svensson.

Även om inte hela finansieringen är i hamn, så börjar arbetet på allvar i oktober.

– Det vi behöver nu är en projektledare under en tvåårsperiod som håller i trådarna, ser till att det rullar enligt planerna och tar alla de kontakter som måste till, säger Monica Robin Svensson.

Den viktigaste biten är förstås finansieringen.

– Vi kommer förstås att be om stöd från församlingsborna. Musikverksamheten i kyrkan visar att de är generösa och gärna ger frivilliga bidrag men det vore naturligtvis bra om vi fick ett par huvudsponsorer, säger Monica Robin Svensson.

Mer läsning

Annons