Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömedveten omsorgspersonal

/
  • Antalet produkter som används på Tallnoret har minskats och ersatts med mer miljövänliga alternativ visar från vänster Kerstin Lindskog, Eva Almén och Marianne Simsson.

Personalen på Tallnoret i Ljusdal är först ut bland kommunens särskilda boenden med miljöarbete enligt ett projekt som äldreomsorgen startat och som kommer att omfatta samtliga särskilda boenden. I tur att dra igång miljöarbete är Nyhem i Ramsjö samt Öjegården och Björkbacka i Järvsö.

Annons

Att Tallnoret blev först ut beror på att man där redan när projektet drogs igång hade en miljömedveten, klimatsmart personal. Miljöarbetet hade startat på initiativ av en engagerad personal. Här hade man redan infört sopsortering, där avfallet delades upp i olika fraktioner för återvinning.

– Att vi har fått ett projekt är bra för verksamheten. Det finns inte tid till att planera och driva ett sådant projekt i den ordinarie verksamheten. Och nu blir det lika för alla boenden, säger enhetschefen Marianne Simsson, som är en av de mest pådrivande i miljöarbetet.

– Det här är inget vi gör enbart för ekonomins skull utan för att skona vår miljö, poängterar hon.

Kerstin Lindskog håller i projektet och åker runt på de särskilda boendena och informerar personalen om miljömålen, om hur de praktiskt ska kunna genomföras och ser till att de också blir genomförda.

Att vara klimatsmart lönar sig på många sätt. Kemikaliehanteringen har minskat. Ett försök med biologiska, nedbrytbara alternativ till kemikalier vid städning har pågått i mindre skala. Vid tvätt och disk är man noga att inte överdosera tvätt- och diskmedel.

Personalen ser också över el- och vattenförbrukningen. Man undviker att ha apparater och utrustning i stand by-lägen när de inte används. Lamporna släcks när ingen vistas i rum eller utrymmen. Tvätt och disk sker i fullmatade maskiner.

Miljöarbetet följs upp dels som en punkt vid regelbundna arbetsplatsträffar, dels genom en årlig redovisning av enhetschefen.

Mer läsning

Annons