Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljödomstolen synade Sorttjärn

/
  • Miljödomstolen på syn vid Sorttjärn med chefsrådman Jim Emilsson, praktikant Carolin Fritz och beredningsjurist Paulina Rautio i täten. Kurt Söderberg, till höger, företräder familjen Olsson Wänn.

Miljödomstolen från Östersund var på tisdagsmorgonen på syn vid Sorttjärn, nedanför Järvsöbacken i Järvsö, för att titta på betongtröskeln vid utloppet och vattennivån i tjärnen.

Annons

Efter att en gammal stentröskel vid tjärnens utlopp rasade 2005 har vattennivån i tjärnen både höjts och sänkts. Det råder oenighet om var den ursprungliga nivån låg.

Länsstyrelsen förelade i fjol Järvsöbacken att höja vattennivån i tjärnen med 20 centimeter till 182,8 meter över havet. Föreläggandet överklagades till miljödomstolen av omkringboende. De begärde att domstolen skulle komma och titta på utloppet och tjärnen innan de avgör frågan.

Vid synen deltog omkringboende som anser att vattennivån blivit för hög, länsstyrelsens representant och företrädare för Järvsöbacken. Däremot ingen från omkringboende som klagat på att vattennivån är för låg.

Järvsöbacken har inte längre några synpunkter på vattennivån i tjärnen, eftersom de sedan i fjol tar vatten för snötillverkning ur Ljusnan.

Omkringboende som deltog i synen tycker att vattennivån i tjärnen ligger 20 centimeter för högt.

Domstolen kan komma med ett beslut i början av juli.

Mer läsning

Annons