Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverkets svar: "Är man över 18 år ska man kunna stå på egna ben"

/
  • Abdulsalam och Joud får inte komma till sin mamma i Sverige. Migrationsverket avslog deras ansökan, trots att det finns ett undantag i lagen.

Sawsan Ghazals allvarligt sjuka barn får inte komma till Sverige – trots det undantag i lagen som medger en chans om man bott tillsammans och är känslomässigt och socialt beroende av varandra.
– Det är väldigt få sådana ärendet som godkänts, säger Bo Skog, Migrationsverket.

Annons

Det finns ett undantag i lagen som gör att nära anhöriga som inte är barn under 18 år eller är gift/sambo med någon med uppehållstillstånd i Sverige också kan beviljas detsamma.

Men det är enligt Migrationsverket ytterst få som kvalificerar sig till detta – trots att det inte verkar så svårt enligt de krav och riktlinjer som finns hos Migrationsverket:

"Du kan i undantagsfall få uppehållstillstånd för att flytta till en annan nära anhörig i Sverige som du har bott tillsammans med i hemlandet. Det kan till exempel vara om du är över 18 år och dina föräldrar är bosatta här.

Ni ska kunna visa att ni bott tillsammans omedelbart före det att din anhöriga flyttade till Sverige och att ni redan i hemlandet var socialt och känslomässigt beroende av varandra, och att det därför är svårt för er att leva åtskilda."

Se dokumentären: En mammas förtvivlade kamp

Sawsan Ghazal och hennes man har tre barn tillsammans, varav två är över 18 år. Abdulsalam, 20 år, och Joud, 19 år, är dessutom allvarligt sjuka. De har aldrig bott någon annanstans än tillsammans med familjen och Sawsan har alltid tagit hand om dem eftersom de sedan födseln lidit av den svåra sjukdomen talassemi som kräver blodtransfusioner varannan vecka.

Den sista tiden innan de tog beslutet att fly kriget gav Sawsan sina sjuka barn blod hemma i lägenheten, under filtar, sjungandes, berättandes sagor.

Enligt Migrationsverket är detta dock inte skäl nog att Abdulsalam och Joud ska få komma till Sverige för att bo tillsammans med sin familj.

Bo Skog på Migrationsverket är den som fattat beslutet. Han kan inte uttala sig om det specifika fallet, men i det generella fallet menar han att det är väldigt svårt att beviljas uppehållstillstånd på grund av "tidigare hushållsgemenskap" som han kallar det. Alltså att man som nära anhörig bott tillsammans i hemlandet och var socialt och känslomässigt beroende av varandra.

– Lagen är väldigt restriktiv, säger han och fortsätter:

– Är man över 18 år ska man kunna stå på egna ben, då är man myndig.

Men det finns ju ett undantag i lagen för detta, vad krävs då för att man ska kvalificera sig?

– Det är svårt för mig att säga vad som krävs, det vågar jag inte göra. Jag vill inte ge mig in på den spekulationen, säger Bo Skog.

Men du jobbar med detta, borde du inte veta vad som krävs?

– Jag kan inte sitta och säga att det här räcker eller det här krävs. Men vi tycker i allmänhet att ärendena vi avslår inte räcker till.

Vad mer krävs än att man bott hemma hela livet, är allvarligt sjuk och har en mamma som tagit hand om en både vanligtvis och när det kommer till sjukdomen?

– I första hand är det de känslomässiga beroendeformerna som räknas och då tycker vi att man ska kunna stå på egna ben om man är över 18 år, säger Bo Skog och fortsätter:

– Det kan ju vara så att ribban blir högre om man till exempel är två syskon som får avslag samtidigt, att man då ska kunna stötta varandra.

Mer läsning

Annons