Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer prao i skolan

Svenskt näringsliv och Lärarnas riksförbund ser mer prao i grundskolan som lösningen på bristande social kompetens hos barn och ungdomar.

Annons

En ny undersökning från Demoskop visar att endast ett av tio svenska företag upplever att skolan lyckas förbereda eleverna väl inför yrkeslivet. I undersökningen framgår att företagen eftersöker ungdomars sociala kompetens, som enligt dem i dagsläget inte ligger på en tillfredsställande nivå.

Svenskt näringsliv och Lärarnas riksförbund pekar på skollagsreglerad prao och APU (byter den första september namn till APL) som en lösning på problemet. Mette Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, vill bland annat se minst två veckors prao i grundskolan.

I Ljusdals kommun arbetar samtliga grundskolor med prao och erbjuder eleverna minst två veckor i grundskolan. De uppfyller således Lärarnas riksförbunds önskemål. De kommunala studie- och yrkesvägledarna menar att praoverksamheten visserligen är bra, men kvalitén kan förbättras.

– Jag vill ha högre kvalité på vår prao, vi måste börja samarbeta för att integrera prao i de vanliga ämnena, till exempel lyfta in omvärldsbevakning i samhällskunskapen, säger studie- och yrkesvägledaren Mia Olsson som ansvarar för skolorna Öjeskolan, Freinetskolan Tallbacken och Friskolan Vintergatan.

Mia Olsson ser prao som ett viktigt utvecklingsområde.

– En praobank skulle vara jättebra, helt enkelt en förteckning över alla företag som tar emot praoelever, i dagsläget är det få företag som gör det.

Mer läsning

Annons