Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer "hemlagad" och roligare mat för äldre

/

Maten i äldreomsorgen ska bli både mångsidigare och mer lockande för alla sinnen.
Ett nytt måltidsprojekt innebär bland annat att äldreboenden får tre i stället för två rätter per vardag att välja bland.

Annons

– Vi räknar med att göra om vår grundmatsedel i april eller maj. Då går vi från 70 till 105 rätter under vardagarna, säger kommunens kostchef Maria Persson.

Samtidigt fortsätter kommunens satsning på att minska på hel- och halvfabrikat på tallrikarna inom skola och äldreomsorg.

– När vi fick bort linjen med varm mat för den nu stängda restaurang Oasen och vissa förskolor blev det kapacitet över för att ta fram ett större antal kylda rätter och göra mer mat från grunden, säger Maria Persson.

Kostchefen nämner fisken som exempel, att av 20 tillfällen med fisk på matsedeln är det vid endast tre tillfällen färdigpanerad fisk. Övriga fiskrätter lagas från grunden.

– Vi går också successivt vidare med mer hemlagat som till exempel pannbiff och leverbiff, säger Maria Persson.

I kostenhetens nya giv med en fylligare meny ingår hälsingerätter som pärgröt och fläsk samt korngrynskaka. Gamla helgrätter som kalops hamnar på vardagslistan medan nya tillkommer på helgerna.

Mer läsning

Annons