Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med höns som husdjur

/
  • Nu har Bodil Jonsson sex hönor på gården, de har inga namn men hon brukar kalla dem för brudarna.
  • Bodil Jonssons höns är frigående och går runt på gården hemma i Nor, men ibland kan de bli lite väl frigående. Förra sommaren gick två hönor in i köket och det tyckte inte maken Lars Åke om, berättar Bodil Jonsson.
  • Bodil Jonsson har haft höns till och från i nästan 20 år och hon har dem för äggen och sällskapets skull.
  • Hönsens boende som maken Lars Åke Jonsson har byggt. Inne i hönshuset är det mellan 16 - 18 grader och Bodil Jonsson menar att det kan vara en anledning till att folk inte vill ha sådan här ras, för att de kräver mycket värme.
  • Intresset för höns har smittat av sig till grannar och arbetskamrater, som också tänker skaffa höns nu när Bodil Jonsson gjort det, säger hon.
  • Detta är Lohmanhöns men innan hade Bodil Jonsson bland annat Kochinhöns, och för fyra år sedan bet en jakthund ihjäl tre stycken av Bodils Kochinhöns.

Ordspråket säger att hunden är människans bästa vän, men så är inte fallet för Bodil Jonsson i Nor utanför Järvsö.

Annons

Bodil Jonsson sitter på sin veranda med radion på låg volym och på bordet har hon en platspåse med tärnade ostbitar. Hon ställer sig upp, visslar, och kastar ut ostbitarna på grusplanen och plötsligt springer sex vita höns fram och äter av osten. Det är sex höns av rasen Lohman och de är Bodil Jonssons sällskapsdjur.

– Det är så mysigt att ha höns, säger hon.

– Jag brukar koka stora kastruller med spaghetti och ris till dem. Jag ger dem även bröd, majs, korv och potatis som dem också äter, fortsätter hon.

Det är inte första gången som Bodil Jonsson har höns. Sammanlagt är det nästan 20 år, säger hon och den som fick henne att skaffa dem från början var hennes lillasyster.

– Det var lillasystern som hade först och då ville jag också ha för det verkade så mysigt. Sedan har det smittat av sig bland de andra syskonen med, säger hon.

2007 fick Bodil Jonsson höns på gården igen efter en tids uppehåll – av sina syskon – efter ett sjukdomsbesked. Innan hade hon över 20 olika hönsraser när hon och maken bodde på annat håll.

– Vi hade ingenstans att ha dem innan, så det var därför det dröjde, men så byggde min man hönshuset som de bor i nu.

När Bodil Jonsson kommer hem från jobbet släpper hon ut dem så de får röra sig fritt på gården tillsammans med familjens två katter. Hon berättar om ett hemligt vapen hon har mot djuren.

– Jag tar vattensprutan om de är i rabatterna och håller på, för där få de inte vara. Det är ett effektivt vapen, säger hon och skrattar.

Anledningen till att Bodil Jonsson har höns är bland annat för att få ägg. Som mest kan de lägga fyra om dagen, eller ett ägg var i tre dagar. Den andra anledningen är för sällskapet.

– Det är ljuvligt att ha så nära till naturen och att höra när de går runt på gården är så hemtrevligt. Sedan är de väldigt lättskötta med.

Nackdelen finns precis bortom träden, nämligen en skjutbana. Djuren har vant sig vid ljuden, men Bodil Jonsson och maken kan inte sitta ute när det skjuts.

Att vilja skaffa egna höns är en växande trend, flera grupper har startats på sociala medier och Bodil Jonsson tycker att om man är intresserad av höns, så ska man skaffa det.

Hon berättar vad som behövs och ger tips på vad man ska tänka på.

– Man måste ha reden, ett hönshus, foder och ge dem vatten varje dag. Man måste hålla dem inhägnad för skydd mot exempelvis rovdjur och ha ett intresse för dem och inte bara skaffa dem för äggens skull, säger hon.

Mer läsning

Annons