Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mathanteringen på äldreboenden granskas

Rengöring av arbetsytor och förvaring av mat för allergiker. Det är några saker som kökspersonal måste vara noggrann med. Nu drar miljöenheten i gång ett stort tillsynsprojekt av livsmedelshanteringen i kommunen.

Annons

Miljöenheten i Ljusdal kommer under sommaren att besöka 20 förskolor och 14 äldreboenden för att kontrollera hur köksanställda hanterar mat innan, under och efter tillagningen.

– Vi kommer att besöka köken vid ett tillfälle då det sker en livsmedelshantering så att vi kan se hur de jobbar, säger Ronnie Sjölander, miljöinspektör vid Ljusdals kommun.

Miljöinspektörerna kommer bland annat att titta på kökspersonalens personliga hygien. Förutom handtvättsrutiner är det viktigt att de anställda inte bär smycken och att de är noga med arbetsklädseln.

– Vi ska titta mycket på egenkontrollen och tillämpningen av den. Vi tittar på om de har utbildning för egenkontrollen och om det finns en plan för hur utbildningen ska uppdateras löpande, säger Ronnie Sjölander.

När den nya livsmedelslagen kom 2006, innebar det högre krav på personer som hanterar livsmedel i någon form.

Den så kallade egenkontrollen innebär bland annat att köksanställda regelbundet ska ta temperaturprover i kyl- och frysutrymmen, att de ska dokumentera mottagningen av varor, samt tillagningen och nedkylningen.

Mer läsning

Annons