Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mänskliga rättigheter på schemat

/
  • Eduardo Grutzky från Almaeuropa, en humanistisk organisation som i huvudsak arbetar för barns och kvinnors rättigheter, föreläser i Ljusdal.

Eduardo Grutzky levererar tolkningar av rasism och nyrasism som ibland vänder på gängse uppfattningar.
Ett 70-tal personer i offentlig tjänst utbildas nu under två dagar i arbetet med mänskliga rättigheter.

Annons

Slottegymnasiets miniaula är platsen för en utbildning av offentliganställda vuxna i ämnet mänskliga rättigheter. Föreläsningen berör viktiga begrepp som rasism, integration, hedersrelaterat förtryck och värdegrundsarbete.

Föreläsare är Eduardo Grutzky, Stockholm, som anses vara en av de mest kunniga i Norden i de här frågorna.

Eduardo delar in begreppet rasism i två. Dels det vanliga, när invandraren inte får jobbet trots att han är kvalificerad. Dels något han kallar nyrasism då invandrare tillåts leva efter andra regler än "de blonda" svenskarna.

– Det är roligt att människor är olika. Men, när det kommer till mänskliga rättigheter, då är reglerna universella, säger han.

Att dela in simhallen så att kvinnor och män får bada på olika tider, att låta invandraren undanta sin dotter från viss undervisning i skolan, som sexualundervisning och simning, är nyrasism, hävdar han.

Ett annat exempel är när ungdomar inte själva får välja vem de ska gifta sig med.

– Det är rasism att utsätta barn för en särskild behandling uppdelad på religion och kulturtillhörighet. Då bygger man inte ett Sverige för alla. Då är friheten bara för blonda människor. Då kastar vi bort alla de framsteg för jämställdhet som har kostat oss blod att komma fram till, hävdar han.

– Det som verkligen är fel är att vara tolerant mot intoleransen, slår Eduardo Grutzky fast.

Mer läsning

Annons