Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville höra om nyttigt fett

/
  • Olle Haglund återsåg Brita Wikström, 88, Näsberg, Korskrogen, som var hans barnflicka i prästgården i Färila för 68 år sedan.

Smör och grädde har länge betraktats som skadligt.
– Glöm det, anser Färilabördige medicine doktorn Olle Haglund som på tisdagskvällen fyllde Slottegymnasiets aula i Ljusdal.

Annons

Olle Haglund är riksbekant som förespråkare för nyttiga fetter som omega-3 som finns i bland annat fisk. Vid föreläsningen i Ljusdal betonades att köttintaget bör vägas upp med mer fisk på matbordet.

Men Olle Haglund gav också de många åhörarna rådet att kasta så kallade light-produkter med konserveringsmedel och annat och i stället äta till exempel rent smör, mjölk, grädde...

– Det är inte så farligt med mättade fetter som det tidigare har sagts, sa Olle Haglund men rekommenderade också rapsolja och olivolja.

Olle Haglund hade Den viktiga egenvården som rubrik för sin föreläsning.

Mycket handlade som tidigare nämnts om fiskoljornas positiva inverkan i många olika sammanhang, inte minst för att förhindra hjärnans åldrande. Men också hjärt- och kärlsjukdomar förebyggs med ett sunt intag av omega-3, hävdade Olle Haglund.

I dag går det att köpa fiskoljedoser och annat nyttigt i hälsokostaffären. Men Olle Haglund sa att det också går att hitta rätt med en balanserad kost.

– Ät gärna fisk tre till fyra gånger i veckan.

Mer läsning

Annons