Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många tror på tätare centrum

/
  • Centrum, med Postplan som viktig del, är viktigare än Östernäs. Det hävdades på måndagskvällens möte om handeln och centrumplaneringen i Ljusdal.

Det kom hela 40-talet personer på måndagskvälln för att diskutera förtätning av centrum som ett alternativ till handel på Östernäs. Den nya trafikströmmen över Kyrksjönäsvägen kan ge förutsättningar för annorlunda lösningar i centrala Ljusdal.

Annons

Flera skisser visade hur det går att göra med centrum och kommunalrådet Roland Bäckman (S) hoppas att möjligheterna blir fler om Trafikverket vill byta Kyrksjönäsvägen mot Norra Järnvägsgatan.

Carina Andersson, ordförande i Svensk Handel i Ljusdal, vill inte se ett motsatsförhållande mellan Östernäs och centrum.

– Handlare i Ljusdal har det svårt. Därför behöver vi ha in köpkraft för att utvecklas och till detta bidrar Östernäs när det ligger så nära centrumkärnan, sa Carina Andersson.

Enligt Christer Lindgren, butikschef på Coop Extra, pratar Konsum Gävleborg ofta i utbyggnadstermer och han ser åtminstone en del av det som diskuterades som realistiskt.

Sandra Ahlzén, en av de yngre mötesdeltagarna, berättade om sina planer på att starta en ny butik som i sådana fall kan fylla en lucka i dagens utbud.

– Men problemet är bland annat läget. Varför måste bankerna ha de bästa? undrade Sandra Ahlzén.

Mer läsning

Annons