Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många pratar om att sticka"

/
  • Tina Häll, Elin Valsberg och Jonas Persson hade alla planer på att dra från Ljusdal för att studera på gymnasiet på annan ort. Men alla tre blev kvar, och det är de glada för i dag.

Det hör till att vilja dra från Ljusdal när chansen kommer. Som när det är dags att söka till gymnasiet. Det säger några ungdomar på Slottegymnasiet.

Annons

Varje år väljer många ungdomar i Ljusdal att fly fältet för att studera på annan ort. Och intresset verkar öka.

– Jag skulle flytta. Jag hade sökt och kommit in på en annan skola. Men sen ville min kompis inte längre, och då valde jag också att stanna, berättar Tina Häll, som nu går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet på Slottegymnasiet.

I dag är Tina Häll glad att hon stannade kvar i Ljusdal.

– Det känns jättebra. Jag skulle nog inte ha klarat av att flytta så där, inte så bra som jag trodde då när jag sökte i alla fall. Och det är ju många som provar men som kommer tillbaka också, säger hon.

Visst finns det fördelar med att bo kvar hemma när man pluggar på gymnasiet, det är Tina Häll och hennes klasskompisar Elin Valsberg och Jonas Persson överens om. Ingen klagar över att slippa stå för maten själv varje dag och sköta allt annat som hör ett hushåll till. Men alla hade de drömmar om att dra från kommunen när tillfället gavs.

– Jag tror att det hör till att man ska vilja dra. Det är många som, när de går i åttan, pratar om att sticka när det är dags för gymnasiet, säger Jonas Persson.

Mer läsning

Annons