Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många intresserade av Edeforsen

/
  • Ett 50-tal personer kom till samrådsmötet om Fortums ombyggnadsplaner för gamla Edeforsens kraftverk.

Intresset var stort för det samrådsmöte som Fortum på måndag kväll höll i Säljesta bygdegård om den ombyggnad de vill göra på gamla Edeforsens kraftverk i Mellanljusnan.

Annons

Mellanljusnan är ett mycket skyddat område, men Fortum hoppas ändå få genomföra sina åtgärder på det gamla kraftverket från 1920-talet.

– Vi bedömer att det är en framkomlig väg, då vi gör så mycket förbättringar. Men det är mark- och miljödomstolen som avgör, sa Hans Rohlin från Fortum.

Ett 50-tal personer hade kommit till samrådet och det blev trångt i den lilla samlinslokalen i bygdegården.

Kraftverket är uttjänt och regleringsdammen är i behov av renovering, det är de två stora orsakerna till att Fortum vill förnya kraftverket, sa Hans Rohlin.

Det är dessutom stora arbetsmiljöproblem med dammen. På vintern när det är isproblem går den inte att reglera alls, sa Fredrik Holmgren, Fortum, som tog hand om den tekniska beskrivningen.

Med ombygganden ska vattenföringen genom kraftverket öka från dagens 20 kubikmeter i sekunden till 110 kubikmeter.

Fallhöjden på fyra meter kommer att bli densamma som nu.

Per Lundström från Hushållningssällskapet har, som fristående bedömare, tittat på miljön för fisken och på insektsfaunan vid Edeforsen.

Sammantaget menade han att de åtgärder Fortum vill göra skulle förbättra miljön för fisken. Idag har länsstyrelsen bedömt att den ekologiska stutusen på forsen är dålig.

Fortum har tidigare samrått med länsstyrelsen och Ljusdals kommun om planerna.

Mer läsning

Annons