Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män kan sluta slå

/
  • Nollvåld, som drivs av Ljusdals kommun och kvinnojouren Ljusglimten, hade inför terminens sista seminarium bjudit in Hans Åberg, psykolog och verksamhetsansvarig för Mansmottagningen mot våld i Uppsala.

Män som utför våld mot kvinnor kan förändra sitt beteende genom att förstå att våldet är ett problem och söka hjälp för det.

Annons

- Folk har fått för sig att det inte finns någonting att göra åt män som utför våld. Att det inte går att stoppa. Vi anser att det finns vägar dit, sade Hans Åberg, psykolog och verksamhetsansvarig för Mansmottagningen mot våld i Uppsala.

De män som uppsöker mottagningarna i Uppsala har antingen varit nära att utföra våld mot en kvinna, gör det fortlöpande eller har dömts för ett våldsbrott.

I gruppterapi behandlas dessa män genom att fokusera på definitionen av våld, det egna ansvaret, sammanhanget, konsekvenserna av deras handlingar och alternativa handlingar.

- Vi serverade männen med andra alternativ. I gruppterapi har en man sagt till mig "Jag trodde aldrig att jag kunde sluta slå". Männen vet att det är ett etiskt brott att slå en kvinna och mår dåligt. Vi måste lägga ner mer kraft på att förstå. Det är klart att män kan sluta med våld, säger Hans Åberg.

90 procent av de män som genomgår behandling vid Mansmottagningen mot våld i Uppsala klarar sig från att återfalla i våldsbrott.

Mer läsning

Annons