Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Ängerå (S) hoppade av kommunpolitiken

/

I Ljusdal har två fullmäktigeledamöter hunnit lämna sina poster sedan förra årets val. En av dem är socialdemokraten Malin Ängerå som i våras hoppade av kommunpolitiken efter mer än tio års engagemang. Men partiet stannar hon i.

Annons

2003 gjorde Malin Ängerå entré på den kommunpolitiska spelplanen, driven av ett politikerförakt och en vilja att ändra på det.

– Jag tänkte att jag måste ta min del av ansvaret för att förstå. Jag fattade inte varför man tog vissa beslut och tänkte ofta varför gör man inte såhär i stället, säger hon.

Under åren har hon haft en rad förtroendeuppdrag i kommunen, bland annat som ordförande i utbildningsnämnden. Men redan inför förra höstens val började hon känna att det räckte och meddelade att hon bara tänkte kandidera till fullmäktige där hon valdes in som nummer fem på listan.

En post som hon under våren bestämde sig för att lämna.

– Min tanke var att jag skulle sitta kvar och att det skulle vara mitt enda uppdrag. Men jag kände då att jag hellre vill vara en del av hela kedjan, i fullmäktige fattar man ju alltid bara det slutgiltiga beslutet, säger hon.

Men du fick ju folkets förtroende i valet, hade du inte kunnat sitta kvar dina fyra år ändå?

– Jag är väldigt glad för förtroendet jag fått. Men partiets politik kan föras fram av någon annan också, det är det viktiga och det har jag varit noga med.

Även om Malin Ängerå nu lämnat alla kommunpolitiska uppdrag, betyder det inte att hon lämnar Socialdemokraterna. Hon är fortfarande engagerad, om än inte i lika hög utsträckning som tidigare.

– Det är svårt att låta bli. Man behöver inte ha politiska uppdrag i kommun eller region, det går att påverka via partiarbetet också, säger hon.

Den andra politikern som lämnat sin fullmäktigepost i Ljusdals kommun är Anne Hamrén (S), som under våren avgick av personliga skäl.

Läs också:

"Kan förstå om det finns väljare som känner sig svikna"

Jobb och studier vanligaste orsaken till avhopp

Han har hoppat av politiken – två gånger

Fler politiker har hoppat av

Mer läsning

Annons