Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktig trettondagskonsert i Färila

/

Omkring 250 personer trotsade den stränga januarikylan, - 30 grader, och tog sig till Färila kyrka på trettondagens afton för att lyssna till sång och musik av Färilakören och Ljusdalsbygdens kammarorkester. Modernt och klassiskt blandades i en skön musikalisk kompott.

Annons

Det som bjöds var ett mycket varierat program, där klassiska julsånger blandades med mer moderna, musikstycken ur den klassiska repertoaren mixades med nya, fräscha arrangemang som hänförde publiken.

Sedan Maria Eng-Hillbom sjungit Schuberts Ave Marie ackompanjerad av brodern Kristoffer, bjöd Färilakören på fyra julsånger i olika stilar.

Mäktig ljöd Hosianna. Den enkla texten backades kraftfull upp i körens och kammarorkesterns samarbete, där stråkar och pukor manade på kören mot allt högre höjder.

Kammarorkestern framförde sedan ett av Johann Sebastian Bachs stora verk, nr 4 i sviten av Brandenburgkonserter. Som solister medverkade Karin Hedlund och Anna Borgert på blockflöjt och Ebon Ulmeryd Persson på violin. Ett mycket vackert barockverk väl framfört av orkestern.

Sedan kyrkoherde Karin Dahlgren hållit en betraktelse över trettondagens budskap och församlingen gemensamt sjungit sig i genom berättelsen om de tre konungarnas uppvaktning av Jeusbarnet, bjöd Maria Eng-Hillbom och Kristoffer Eng på en blandning traditionella och moderna julsånger. Den om Karl-Bertil Jonsson och hans jul har blivit ett viktigt inslag i julfirandet på senare år. Christmas song är stämningsfull och vacker. Kristoffer Eng spelade sedan Stilla natt på det udda instrumentet theremin,

Kören framförde sedan Nigh Betlehem och Koppången innan kammarorkestern tillsammans med kören bjöd på ett lekfullt arrangemang av Staffansvisor.

O helga natt är ett stående inslag i julkonserter och den version med trumpetsolo av Anders Rosengren som kören och orkestern bjöd på fick publiken att andäktigt njuta.

Innan åhörarna fick lämna kyrkan bjöd kören och orkestern på en vaggvisa, Somna i ro, för att, som det sades, varav ned efter en mäktig musikupplevelse. Och det behövdes innan man steg ut i kylan igen.

Mer läsning

Annons