Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritet mot sparförslag på skolan

/
  • Enligt sparförslaget skulle två program på Slotte läggas ner, elevhälsan skulle minskas och administrationen likaså. Men sparförslaget verkar inte ha majoritet i utbildningsnämnden.
  • Mia Sparrow (FP)

Det kritiserade sparförslaget inom skolan kommer inte gå igenom. Nu kan vi berätta att en majoritet av utbildningsnämndens ledamöter kommer rösta nej till förslaget i utbildningsnämnden. Detta sedan folkpartisten Mia Sparrow vägrar rösta med partikollegorna inom Valliansen.

Annons

Det ser alltså inte ut att bli några programnedläggningar på Slottegymnasiet, någon neddragning av elevhälsan, eller större barngrupper inom förskolan. Valliansens sparförslag som har mötts av hård kritik utifrån, saknar även tillräckligt med stöd inifrån.

TV+TEXT: Gymnasieprogram kan läggas ner för att spara pengar

Blir det omröstning i dagens utbildningsnämnd kommer folkpartisten Mia Sparrow rösta emot kollegorna inom Valliansen.

– Det finns inte tillräckliga underlag, och det finns varken risk- eller konsekvensanalyser. Det är helt sjuka förslag som jag aldrig skulle ställa mig bakom, säger hon.

Hon uppger att hon fått utstå mycket intern kritik för sitt beslut att gå emot Vallians-kollegorna, men säger samtidigt att hon inte är villig att tumma på elevernas bästa, vilket hon menar att det här förslaget gör.

– Det här är ett hopslafsat förslag bara för att lägga budget på ram, säger Mia Sparrow.

LÄS MER: Facken sågar sparförslagen: "De börjar i fel ände"

Valliansen och Ljusdalsbygdens parti har tillsammans majoritet i utbildningsnämnden, men det är med minsta möjliga marginal. En rundringning visar att alla ledamöter i oppositionspartierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna kommer rösta nej till förslaget och med Mia Sparrows röst innebär det alltså att nej-sidan har en majoritet vid en omröstning.

LÄS MER: Kulturchef om förslaget: Beklämmande oprofessionellt

Att det blir en omröstning är emellertid inte helt klart. Enligt uppgifter till tidningen är nämndens ordförande Allan Cederborg (M) medveten om det numerära underläget och därför beredd att dra tillbaka sitt sparförslag. I stället ska det, enligt uppgift, läggas ett generellt sparkrav för att spara in de 3,5 miljoner kronor som behövs för att få ihop budgeten. Det innebär att verksamheten själva får bestämma var och hur de ska skära ner.

TV+TEXT: Förskolelärare fruktar att sparförslag kommer gå ut över barnen

Mia Sparrow säger sig varken kunna bekräfta eller dementera uppgifterna om vad som kommer hända med sparförslaget. Men själv tycker hon att generellt sparkrav är det bästa alternativet.

– Det är precis så man måste göra. Det är de som kan verksamheten och det är klart att de är bäst på att förvalta sin egen penningpåse, säger Mia Sparrow.

Tidningen har sökt Allan Cederborg för en kommentar.

LÄS MER: Politiker förstår kritiken – men förslaget ligger kvar

Mer läsning

Annons