Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad spaning efter kungsörnar

Kungsörnarna i Ljusdalsområdet mår bra och blir fler. Det konstaterar de entusiastiska fågelskådare som under lördagen var ute på örninventering.

Annons

Ljusdal har länets starkaste kungsörnsstam bland annat tack vare närheten till fjällen i väster. Det säger Calle Zetterlund som var en av omkring femton personer som var ute på olika platser i trakten för att spana efter rovfåglar på lördagen.

– Vi sitter med tubkikare på bra utsiktsställen där vi tror att det kan finnas örnrevir och spanar. Det är den här tiden på året som örnarna har det som kallas för spelflygning. Då flyger paren ihop och visar upp sig för varandra. Då kan vi få indikationer på om det finns bon i närheten.

Inventeringen utförs av Gävleborgs ornitologiska förenings kungsörnsgrupp i samarbete med länsstyrelsen. Området sträcker sig från gränsen till Medelpad till Ovanåker. Lördagens spaning gav gott resultat, men Calle Zetterlund vill inte avslöja den exakta platsen.

– Jag kan säga att jag varit i på gränsen mellan Ljusdal och Ovanåker och kunnat spana in i båda kommunerna. Efter lång väntan såg vi till slut ett kungsörnspar som cirklade runt varandra i en ritual, det vi kallar jojo-flykt. Det var precis vid ett berg där vi misstänkt att det funnits ett bo.

Mer läsning

Annons