Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Los Angeles-reportrar i Ljusdal

/
  • Sawsan och Ghazal intervjuas av Christopher Goffard.
  • Christopher Goffard från Los Angeles Times var under tisdagen i Ljusdal för att rapportera om flyktingmottagande.
  • Christopher Goffard från Los Angeles Times var under tisdagen i Ljusdal för att rapportera om flyktingmottagande.
  • Marita Iggström berättar om verksamheten för Los Angeles Times-fotografen Rick Loomis
  • Akbal, före detta flykting och numera bovärd i Ljusdal, reportern Christopher Goffard, fotografen Rick Loomis, Marita Iggström, Veronica Nilsson, Victoria Jonsson från Miroi och Kenneth Forssell, verksamhetschef för integrationsenheten.
  • Christopher Goffard från Los Angeles Times var under tisdagen i Ljusdal för att rapportera om flyktingmottagande.
  • Christopher Goffard och Rick Loomis från tidningen Los Angeles Times.

Under tisdagen var Christopher Goffard och Rick Loomis från tidningen Los Angeles Times på besök i Ljusdal för att rapportera om flyktingmottagande på lokal nivå.

Annons

– Vi skriver om hur Sverige öppnat armarna för flyktingar på ett sätt som få andra länder har gjort, säger Christopher Goffard, författare och journalist för Los Angeles Times.

– Vi försöker få hela bilden och få en inblick i hur integrationen ser ut i olika samhällen, fyller fotografen Rick Loomis i.

Efter en introduktion av Kenneth Forssell, verksamhetschef för integrationsenheten, besökte Los Angeles-reportrarna Ikona som driver preparandkurser för nyanlända svenskar, och slutligen Miroi som också driver kurser för nyanlända i olika steg, bland annat genom språk- och serviceutbildning. Veronica Nilsson, affärsområdeschef för Miroi, menar att samarbete mellan olika instanser i samhället gjort att Ljusdals arbete för integration av nyanlända som fått uppehållstillstånd till ett lyckat exempel.

– Det är viktigt för oss att ha bra kontakt med både kommunen och arbetsförmedlingen. På så vis kan vi individanpassa och även följa behoven på arbetsmarknaden, säger Veronica Nilsson.

– Det är många bitar som spelar in. Vi träffar flyktingar dagligen och blir en länk till samhället, säger Marita Iggström, som håller i en av kurserna. Hon framhåller vikten av att inte bara lära sig språk och lagar som nyanländ.

– Det handlar också om att förmedla regler som inte är skrivna, sociala och kulturella koder, säger hon.

På Miroi arbetar man med kurser i olika inriktningar för att möta olika intressen. Victoria Jonsson håller i en serviceutbildning för flyktingar som har fått en grund i svenska och som riktar in sig mot turism.

– Mina elever ska snart ut på praktik inom olika turistföretag, och det är viktigt för oss att följa upp och hålla fortsatt kontakt genom hela processen, säger hon.

Kenneth Forssell tycker att Ljusdal i allmänhet är en välkomnande kommun för nyanlända.

– Många är duktiga på att ta kontakt och att inte ha så mycket fördomar. Vi har också jobbat mycket med kvotflyktingar, det är vi lite av experter på och det har vi pratat mycket om med reportrarna, säger han.

Christopher Goffard och Rick Loomis passade också på att intervjua flyktingar om resan som tagit dem till Ljusdal.

– Vi har jobbat en hel del i Afghanistan och Irak, vi har också varit på flyktinglägret i Dadaab och träffat många flyktingar i kris, och nu är vi här för att se skillnaden. Vi har sett vad de kommer ifrån och ser hur lyckliga de blir över en liten lägenhet här i Ljusdal, säger Rick Loomis.

De båda reportrarna har fått ett gott intryck av Sverige och Ljusdal och håller den fortsatta riktningen för Sverigeresan öppen.

– Det är vackert, jag älskar de långa, svala dagarna, och öppenheten bland det svenska folket, säger Christopher Goffard som även vunnit många priser som författare.

– De flesta författare måste vinna nobelpriset för att komma till Sverige, så jag känner mig väldigt lyckligt lottad, säger han.

Mer läsning

Annons