Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt producerad mat på tapeten

/
  • Lokalproducerad mat efterfrågas allt mer. Bodil Cornell från Eldrimner gav 30 besökare på Stenegård konkreta råd om hur man gör för att starta upp en egen produktion av lokala livsmedel.

Intresset för lokalt producerad mat har ökat. Både bland konsumenter och producenter. En trend inom mathantverk just nu är surdegsboomen, som Bodil Cornell, verksamhetsledare för Eldrimner, uttrycker det.

Annons

Lokal mat utan några tillsatser efterfrågas allt mer och folk är beredda att betala för det. Dels på grund av hälsoskäl, dels på grund av engagemang för miljön. Eldrimner vill ge stöd och råd till matproducenter som vill arbeta med småskalig produktion, ofta från den egna gården, och utan tillsatser, vare sig det handlar om bärförädling, ost, kött, fisk, choklad eller bröd. Eldrimner är ett nationellt centrum för mathantverk.

30 personer kom till torsdagens mathantverksdag med Eldrimner på Stenegård. Dagen avslutades med att man i grupper kunde ställa frågor för att få konkreta svar på hur man startar upp egen matproduktion.

- Kunskap är kärnan i vår verksamhet, om hur man gör riktiga produkter som går att sälja, om hur man driver ett företag, säger Bodil Cornell.

Förutom Bodil Cornell fanns fyra företagare knutna till Eldrimner på plats för att svara på frågor, om vilka möjligheter, och vilka hinder, som finns för den som vill börja producera lokal mat.

Ämnen som togs upp för diskussion var bland annat hur odlare av ekologiska råvaror hittar köpare i det egna länet och att man som småskalig matproducent ibland skulle behöva hjälp i kontakten med livsmedelsinspektörer och myndigheter.

Nu håller Eldrimner en ungdomssatsning för att ungdomar ska få upp ögonen på det eventuella framtidsyrke arbetet med lokalproducerad mat är. Bodil har sett ett ökat intresse för bageriverksamhet, och då speciellt för surdegsbröd som man bakar med mindre, eller helt utan, jäst.

- 2008 fanns 1000 företagare i landet som sysslade med lokalproducerad mat, vår målsättning är att det 2018 ska finnas 10 000, säger Bodil Cornell.

Mer läsning

Annons