Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalpolitiker om Budapest i flyktingkrisen: "Det går mycket rykten hela tiden"

I helgen rapporterades om tusentals flyktingar som blev fast på järnvägsstationen i Ungerns huvudstad Budapest. På plats fanns även miljöpartisterna László Gönczi och Karin Jansson från Ljusdal. Deras fokus låg dock inte främst på migranterna.

Annons

– Jag fyller 70 år i dag (måndag) och vi hade stort familjekalas med ungerska släktingar. Vi kom inte alls för flyktingarnas skull. Det hade vi ingen kläm på när vi bestämde den här resan, säger László Gönczi.

Så ni är inte där och räddar flyktingar?

– Nej, vi hade diverse funderingar, men då hade de satt in bussar och vi insåg att Röda Korset kunde hjälpa till mer än vad vi kan på plats. Då lugnade vi ner vår ambitionsnivå.

Förra veckan kom rapporter om migranter som i desperation började gå från järnvägsstationen i Budapest för att försöka ta sig till Österrike och Tyskland. Under helgen satte dock Ungern in ett hundratal bussar som körde några tusen flyktingar till gränsen. Det lugnade ner läget för tillfället i Budapest, berättar László Gönczi.

– Just då när vi var där på stationen var det inte så himla mycket folk på grund av att bussarna hade gått på natten. Men en dag senare kan det vara helt annorlunda. Det är inte lätt att få tag på information här. Det går mycket rykten hela tiden och man vet aldrig vilket som är rätt.

Under besöket har de pratat med några av Budapests invånare, vilka uttrycker olika åsikter kring flyktingsituationen.

– Många verkar gå på den situationsbeskrivning som ungerska staten har om att det kommer för många och de inte kan ta hand om dem. Det är ett väldigt fattigt land och de är väl oroliga för hur de ska klara sig.

Mer läsning

Annons