Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalhyra jämkas för friskolor

Friskolorna i Ljusdal är fortsatt kritiska till barn- och utbildningsförvaltningen hyressättning vid uthyrning av idrottshallar, detta trots förvaltningen lagt ett nytt, jämkat förslag. Friskolorna känner sig orättvist behandlade.

Annons

I maj togs beslut att höja hyrorna för idrottshallar med upp till 600 procent för kommunens friskolor.

Nämnden ansåg att friskolorna skulle betala ett snittpris, anpassat till marknaden och som gäller för den kommunala skolan.

Utbildningschefen lägger nu ett nytt förslag, där friskolorna ska betala en snitthyra, där kostnaderna delats mellan de tre hallarna E-hallen och Giganten vid Stenhamreskolan samt Gärdeåshallen. Det nya förslaget lyder på 560 kronor per timme oavsett vilken av hallarna friskolorna hyr.

Föräldraföreningen vid friskolan Tallbacken är mycket kritisk till det nya förslaget i en skrivelse till barn- och utbildningsförvaltningen.

– Våra elever har inte samma förutsättningar och villkor för idrott som elever i kommunala skolan, och det överensstämmer inte med ett beslut i nämnden 2007, säger Fredrik Tofilovski i föräldraföreningen.

– Vi får de tider som blir över när skolan fördelat sina egna tider, säger han, och efterlyser en mer rättvis fördelning av halltiderna.

Han tycker också att priset 560 kronor per timme för Gärdeåshallen inte motsvarar den storlek och standard på lokal som erbjuds.

Han tycker att det är bra att hyressättningen kommer upp på nämndens bord igen och att det kan bli en diskussion.

Friskolan Vintergatan övergav redan efter nämndsbeslutet i maj tanken på att hyra in sig i någon av skolans hallar. I stället förlägger man en del av sina idrottslektioner till tennishallen.

Mer läsning

Annons