Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockar elever från andra orter

/
  • Stormöte, eller elevråd, hålls varje fredag med elever från alla årskurser. I mitten står läraren Tora Magnusson.
  • Klara Hammarström, Selma Hammarström, Josefin Vålberg, Gustav Korell och Ville Bergström gillar sin skola. – Lärarna tänker på hur vi känner det, säger Josefin och syftar på att lärarna tänker på hur eleverna mår och hur de helst vill lösa en skoluppgift.
  • Eleverna har inflytande och diskuterar på stormötet, som hålls varje fredag.
  • En tro på sin egen röst och en respekt för att andras röster är lika mycket värda genomsyrar Emiliaskolans arbetssätt.

Den lilla förskolan– och skolan i Hybo, Emiliaskolan, jobbar enligt en pedagogik som sätter demokrati och elevers och föräldrars delaktighet främst. Detta arbetssätt har lockat elever som bor över två mil från skolan att studera där.

Annons

Emiliaskolan jobbar enligt Reggio Emilia-pedagogiken, och skolans grundinställning är att man ska se barnen som kompetenta och att de ska bemötas på ett väldigt respektfullt sätt, berättar rektorn Eva Berglund Carlén.

– Och här försöker alla vuxna ha samma förhållningssätt till barnen och vi vågar diskutera med varandra.

Just skolans arbetssätt är anledningen till att Eskil och Anna Hammarström valde att låta sina fem barn läsa på Emiliaskolan, trots att de bor över två mil bort i Delsbo. Tidigare gick barnen på en annan större skola, men både Eskil, Anna och barnen tyckte att den var för ofamiljär och att lärarna hade svårt att hålla samman det hela.

Nu skjutsar och hämtar de barnen i skolan i Hybo varje dag. Att det blir en sträcka på sammanlagt fyra mil per dag spelar ingen roll.

– Den skolmiljön som Emiliaskolan har tror jag är väldigt välgörande för barnen i dag. Att alla bryr sig och att de blir sedda och betyder något, säger Eskil.

Också Ingemar Hammarström, som går i andra klass, är nöjd med bytet av skola.

– Jag trivs bra här. Det är en lugn skola och lite folk, säger han.

Mer läsning

Annons