Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockande men förrädiska isar: "Många är nog väldigt rädda för att ge sig ut"

/

Ska du ut på isen i helgen? Du är inte ensam. Men hur har egentligen isarna påverkats av den senaste tidens varma vinterväder? …
– Vissa delar där vinden legat på kan det vara lite lurigt, säger Pelle Nyberg på Upplev Järvsö.

Annons

Vinden viner över isen vid Torön i Järvsö och snön yr runt plogmaskinen som färdas längs isleden. Vintern har återigen tagit sitt grepp om Hälsingland med snöfall och minusgrader.

Men hur har isarna egentligen påverkats av februarimånads varma temperaturer och regnskurar?

– Isen kan ha påverkats av det varma vädret. Speciellt vissa delar där vinden legat på kan det vara lite lurigt nu. Men isen är fortfarande tjock, säger Pelle Nyberg som äger och driver Upplev Järvsö.

Läs också: Bybor räddade skridskoåkaren från att drunkna

Det är fredagsförmiddag och han är ute och plogar en del av isleden som sträcker sig från Torön i Järvsö bort till Orbaden i Vallsta.

– Det har varit varmt så länge nu att det har blivit mycket vatten på isarna, det gör att ytan på isen bitvis inte är något vidare, säger Pelle Nyberg.

Hur upplever du folks kunskap om issäkerhet?

– Det är väl sådär. Många är nog väldigt rädda och ger sig inte ut på isar överhuvudtaget. Vissa tänker nog att om isleden är plogad så är den 100 procentigt säker, men det kan man inte garantera. Man ska alltid ha med sig säkerhetsgrejer, säger Pelle Nyberg.

Läs också: Person gick genom isen i Bergvik

Kjell-Inge Wennberg, styrkeledare på Räddningstjänsten i Ljusdal, betonar också vikten av att vara förberedd innan man ger sig ut.

– Det finns alltid risker med att vara ute på isar. Men det absolut viktigaste är att man inte är ensam och att man har isdubbar och annan säkerhetsutrustning med sig, säger han.

Eftersom det var en köldknäpp innan den första snön kom hade isarna goda möjligheter att bli tjocka och på de flesta sjöar och tjärnar är det så kallad kärnis.

– Det har varit en bra istillväxt. Men det finns alltid dåliga ställen på isar där man kan gå igenom oavsett om det är bra is runtomkring, säger Kjell-Inge Wennberg.

Läs också: 10 pärlor i Hälsingland för skridskoturen

Tillbaka till isleden vid Torön där Pelle Nyberg har plogat färdigt för dagen. Runt 40 centimeter gissar han att Ljusnans tjocklek ligger på där isleden går och den gynnsamma isen under vintern har gjort att allt fler fått upp ögonen för långfärdskridskor.

Vad tror du lockar med långfärdsskridskor?

– Man glider så lätt fram. Det är som att åka skridskor i backe. Man kan bara trampa på, det är ett lätt sätt att ta sig fram. Och så har man med sig matsäck och tar paus i något vindskydd, säger han.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning