Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO informerade sommarjobbare i Ljusdal

/
  • Syskonen Ida och Tim Bergström från Gävle provade bilvoltssimulatorns som Seko hade med sig under LO:s turné i länet. Det var kul, tyckte det båda.
  • Under LO-turnén gjordes besök på arbetsplatser för att informera sommarjobbare om rättigheter och skyldigheter, men man stod även i ett tält bredvid Coop för att informera förbipasserande.

Fackförbundet LO är ute på turné i Gävleborg.
I veckan kom de till Ljusdal för att träffa sommarjobbare och informera om deras rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.

Annons

Facket på sommarjobbet heter LO:s turné som de för tillfället är ute på. LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg besöker denna vecka fem kommuner i Gävleborg.

I torsdag besökte de Ljusdal och på plats fanns representanter från IF Metall, Seko, Handels, Kommunal samt Hotell och restaurang som samtliga besökte ett antal arbetsplatser inom sitt område.

En grupp stod även ute med sitt tält för att prata med och informera förbipasserande och intresserade.

– Det primära är att träffa ungdomar som är ute på sina första jobb, berättar Lisa Qvist, som representerade Seko under besöket i Ljusdal.

Med i tältet bredvid Coop i Ljusdal stod också Jasmine Larsson från Hotell och restaurang. Hon anser att ungdomar och sommarjobbare rent generellt har dålig koll på vilka rättigheter och skyldigheter man har på arbetsplatsen.

Ulrika Wiklund är verksamhetsassistent och anställd på LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg. Hon håller med Jasmine Larsson om att det finns en utspridd okunskap om vad som gäller för ungdomar på arbetsplatsen.

De rättigheter och skyldigheter som flest har dålig koll på menar hon är att man ska ha ett anställningsbevis, att man har rätt lön och att vissa arbeten ger en rätt till arbetskläder.

– Och att man måste vara minst 18 år för att få hantera kontanter på egen hand, säger Ulrika Wiklund och fortsätter:

– Står man i butikskassan och ännu inte fyllt 18 år så måste det finnas en ansvarig med i butiken. Vi har mött 14-åringar som står själva i butik med en hel dagskassa i kassan. Så får det inte vara, det kan vara just den dagen då någonting händer, någonting som kan stanna med en för resten av livet.

Men det är inte bara ungdomarna som inte har koll, även arbetsgivarna gör fel ibland, menar Ulrika Wiklund.

– Det finns de som tänker; wow, billig arbetskraft, berättar Ulrika Wiklund, men påpekar att det finns många olika anledningar till varför man till exempel låter en underårig stå ensam i en butik.

– Vissa vill bara ge ungdomarna en bra chans.

Mer läsning

Annons