Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsbygdens museum bjöd in till kakfest: "Ett bra sätt att trivas och umgås"

/

Härliga dofter av choklad, saffran och annat gott spred sig i Ljusdalsbygdens Museum när det bjöds in till kakfest i lördags.

Annons

Massor av frestande kakor i olika färger och former har ställts fram på ett bord i museet. Deltagarna i kakfesten tar för sig med god aptit.

– Det är jättegott. Vi kommer från Eritrea, där har man liknande kakor men inte samma som de här, säger Merhawi Gebremikael och Zemuy Yemane.

Läs också: Rehnströms fotoateljé berättar Ljusdals historia

Men det är inte bara kalas, utan också en tävling. 16 sorters småkakor och 12 mjuka kakor tävlar i varsin klass. En jury bestående av Christer Sundström, Jan-Åke Karlsson och Maj-Britt Tönners, bedömer kakornas utseende, smak och konsistens. Att utse de bästa är inte det lättaste.

– Det är ganska mycket som är gott, så det är svårt, säger Jan-Åke Karlsson.

Det är tredje året museet bjuder in till kaktävling, berättar Ulrika Wängman.

– Vi började med det här när museet hade 50-årsjubileum. Kakfest är ett bra sätt att trivas och umgås på museet.

Läs också: Fotoutställning med många perspektiv: "Vi är människor under samma himmel"

Flera av besökarna är med i tävlingen. Johnne Frank från Gävle har tagit med sig mörka kladdmuffins med lakritsfrosting.

– Det känns som att ribban har höjts i år, säger han.

Johnnes fru Fia Frank hade med sig dubbla kakor med marshmallowfluff, som fick första pris i småkaksklassen.

– Jag googlade på värdens godaste kaka och har justerat lite till ett eget recept, säger hon.

Anki Sandstedt vann klassen för mjuka kakor med en saffransmorotskaka. Även publiken fick välja en vinnare, och det blev Lydia Ekelund, som hade bakat en toscakaka med kokos.

Läs också: Julfirande har långa anor

Mer läsning

Annons