Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsbutiker i Sverigetopp

/
  • Hans Robertson (till höger), klädhandlare och ordförande för Svensk Handel i Ljusdal och för projektet Ljusdal i centrum, saknar etablering i Ljusdal av någon större affärskedja. Kunden som han samtalar med är Åke Johansson.

Ljusdals butiker backar när det gäller sällanköp och många har problem med lönsamheten.
Ändå ligger Ljusdal i Sverigetoppen för handel i glesbygdskommuner.
Bara Årjäng är bättre när det gäller sällanköp.

Annons

Enligt Henrik Vestin, analytiker på Handelns Utredningsinstitut, HUI, är det cirka 30 procent av kundunderlaget för sällanköp som försvinner från Ljusdals kommun.

Ändå ligger Ljusdal bra till i gruppen med glesbygdskommuner (39 stycken). Det är bara Årjäng som ligger före när det gäller omsättning för sällanköpsvaror och Åre och Årjäng när det handlar om dagligvaror.

Närheten till gränsen mot Norge och turismanläggningar är något som ger positivt avtryck i statistiken, säger Henrik Vestin.

Så handlarna i Ljusdals kommun kan sträcka på sig eftersom de kan matcha dessa kommuners omsättning.

Även om Ljusdal ligger bra till i glesbygdsligan finns det orosmoln för den lokala handeln. Tidningen synade de senaste årens (2006-2008) årsredovisningar för 21 lokala butiksbolag. Av dessa framgick det att 13 bolag hade fallande resultatutveckling, nio fallande omsättning och fem både och. Elva av 21 ökade omsättningen, åtta ökade vinsten.

Mer läsning

Annons