Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsbor har familj i katastrofområdet

/
  • Ljusdalsborna Mohamed Warsame, Abdullahi Sherif, Maalim Madey, Musdaf Abdi Omar, Ahmed Sahal, Maawiye Musdaf Abdi och Ahmed Mohammed har släktingar som drabbats av torkan på Afrikas horn.

Många Ljusdalsbor kommer från Somalia och har släkt och vänner som har drabbats av svältkatastrofen på Afrikas horn. Nu vädjar några av dem till andra Ljusdalsbor att hjälpa till att samla in pengar till de nödställda.

Annons

Tiotusentals personer har redan dött i svältkatastrofen på Afrikas horn, där Somalia är värst drabbat. Ljusdalsborna Ahmed Mohammed, Maawiye Musdaf Abdi, Maalim Madey, Musdaf Abdi Omar, Mohamed Warsame, Abdullahi Sherif och Ahmed Sahal har alla familj som har drabbats av torkan. De kommer från södra Somalia, men från många olika orter. Flera av dem har bott i flyktinglägret i Dadaab i Kenya och har kommit till Sverige genom FN.

Mohamed Warsame berättar att läget är så allvarligt att när han ringde sin son tidigare samma dag så frågade han om alla hans barnbarn fortfarande var i livet. Det var de, men läget för dem är mycket kritiskt. Familjen har de senaste tre veckorna försökt att ta sig från Kismayo i södra Somalia till Dadaablägret i Kenya, men har inte lyckats ta sig dit eftersom de går till fots och barnen är mycket svaga.

Musdaf Abdi Omar förklarar att smärtan över att veta hur familj och landsmän lider blir än värre då de flesta av Ljusdalsborna från Somalia har för små ekonomiska marginaler för att kunna skicka de pengar till Somalia som de skulle vilja.

– Vi önskar att kommunen eller någon annan kunde ge oss jobb. Vi önskar också att alla hjälper oss att samla in pengar. Alla kan göra något, tio kronor gör skillnad, säger Ahmed Mohammed.

Nu planeras en manifestation i Ljusdal för att samla in pengar till de nödställda.

Mer läsning

Annons