Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalsbon mår bättre än medelsvensken

Ljusdalsbon rör på sig mer än medelsvensken, men han dricker mer alkohol, är överviktig och drabbas oftare av hjärtinfarkt, äter betydligt mindre frukt och grönt, är lågutbildad och har betydligt lägre inkomst än genomsnittsvensken. Trots det anser han sig må betydligt bättre fysiskt och psykiskt än svensken i gemen.

Annons

Det här framgår av den senaste rapporten om svenskarnas hälsa, som presenterats av Sveriges kommuner och landsting, Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen.

När Ljusdalsborna själva får skatta sin hälsa så tycker 80,1 procent att det allmänna hälsostillståndet är bra. Skillnaderna mellan kvinnor och män är liten, 81,7 respektive 78,1. Det gäller även det psykiska välbefinnandet. 11,0 procent av männen och 7,1 procent av kvinnorna eller totalt 8,9 procent av befolkningen har nedsatt psykiskt välbefinnande.

När det gäller fetma ligger Ljusdalsbon i allmänhet över rikssnittet med 13,4 procent. Men här skiljer det markant mellan män, 7,9 procent, och kvinnor, 17,9 procent.

Ser man till enskilda riskfaktorer visar det sig att 13,9 procent – 18,5 procent av männen och 10,0 procent av kvinnorna, har riskabla alkoholvanor. Däremot är rökvanorna under riksgenomsnittet både vad gäller kvinnor, 14,0 procent och att 8,6 procent av blivande mammor är rökare, som männen med sina 7,1 procent.

Mer läsning

Annons