Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdals nya parkeringsvakt på plats – elva lappade under första dagen

Under det senaste året har parkerade bilar i Ljusdal bevakats väldigt sporadiskt, men nu gäller det att passa sig.
På måndagen fanns kommunens egen parkeringsvakt på plats. Elva bilar lappades under första dagen.

Annons

Nu är det inte fritt fram att parkera hur man vill i Ljusdal längre. På måndagen började kommunens nya parkeringsvakt att patrullera parkeringar och gator för att se till att lagar och regler följs.

Elva bilar fick lappar på rutan under den första dagen, och enligt Emma Nordebo Snygg, chef för Ljusdals kommuns gatu- och parkenhet, finns det en del problem med felparkeringar som man hoppas komma till rätta med nu.

Läs också: Parkeringsavgifter ska ge mer plats

Under det senaste året har parkeringsförseelser endast sporadiskt övervakats.

– Polisen har lappat någon enstaka och Securitas har varit här vid något enstaka tillfälle och satt någon lapp, säger Emma Nordebo Snygg.

Problemen som uppstått under året innefattar bland annat en överskridelse av de tvåtimmars-parkeringar som finns i centrala Ljusdal.

– Vi upptäcker att när vi inte övervakar dem så börjar vi få sådana som står hela dagar på de parkeringarna och det blir lite krångligt för handeln som då får dåligt med kundparkeringar. Det har varit ett litet krux, säger Emma Nordebo Snygg.

Ett annat problem finns på 24-timmarsparkeringarna.

– Det händer att det står bilar veckovis där man bara får stå i ett dygn. Då får vi jättesvårt att snöröja, säger hon.

Anledningen till att det inte funnits någon parkeringsvakt i Ljusdal under det senaste året är att avtalet med Securitas, som bara var tillfälligt, gick ut och den upphandlingsprocess som startades efter det gick inte som önskat.

Läs också: Nya motorvärmare för pendlare på gång i Kilafors, Arbrå och Vallsta

– Vi fick väldigt dålig respons. Vi ville gärna ha någon på orten och det var ingen som var intresserad. Det enda anbud vi fick in hade ett alldeles för högt timpris, berättar Emma Nordebo Snygg och fortsätter:

– Vi har också pratat med Ljusdalshem som var lite intresserade av att utbilda någon i sin personalstyrka, men det rann ut i sanden, så då bestämde vi oss för att utbilda en person inom vår organisation.

Parkeringsvakten i Ljusdal kommer under vinterhalvåret att jobba med det på 50 procent. Under sommaren går denne ned i tid, runt 10 procent, skulle Emma Nordebo Snygg gissa på. Det är viktigare att parkeringarna sköts under vintern med tanke på snöröjningen.

De böter man kommer kunna få betala om man ställer sig tokigt ligger på mellan 300 kronor och 1 000 kronor. Maxbeloppet kan man drabbas av om man till exempel ställer sig på en handikapparkering utan tillstånd.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons