Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdals landmärke försvinner

/

Ett landmärke är på väg att försvinna i Ljusdal.

Annons

På torsdagen plockades Ljusdals Trycks neonskylt ned från taket på Hantverkshuset, till glädje för en del men med sorg och saknad av många som sett skylten som en karaktäristisk del av stadsbilden i centrum.

Neonskylten är jämngammal med Hantverkshuset och sattes upp direkt efter att byggnaden togs i bruk 1969.

2008 diskuterade en nedtagning av skylten, då den dåvarande ägaren av Ljusdal tryck avvecklade verksamheten. Byggnadsantikvarie Daniel Olsson vid länsmuseet reagerade och i ett yttrande framhävde han det kulturhistoriska värde som skylten hade.

Skylten var unik då det fanns endast ett fåtal blinkande neonskyltar som Ljusdals trycks kvar i länet. Och inom Ljusdals kommun fanns ingen motsvarighet.

På andra håll i landet hade äldre neonskyltar bevarats på sina ursprungliga platser trots att verksamheter upphört eller ändrat namn. De har ansetts som en viktig del av stadsbilden, påminnande om en historisk affärsepok på orten.

Skylten ägs i dag av Romi Tryck i Ljusdal. Företaget köpte Ljusdals tryck och i det köpet följde skylten med. Företaget har i dagsläget inga planer för hur man ska kunna bevara skylten.

Just nu plockas den ned i avvaktan på vad som ska ske. Det troligaste är att skylten kommer att kasseras, då ingen idag finner något alternativt användningsområde för den.

Mer läsning

Annons