Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdals krögare nobbar ölen

Många krögare jublade i vintras över de nya alkoholreglerna. Dock inte de i Ljusdal.

Annons

Många befarade en anstormning av ansökningar efter den 1 januari i år, då de nya reglerna för alkoholutskänkning började gälla. Bland annat öppnade lagen upp för att kaféer och cateringfirmor nu skulle kunna ansöka om att få sälja en öl till maten.

I Ljusdals kommun har dock intresset varit svalt bland krögarna och många menar att komplicerade prov avskräcker.

– Vi har knappt fått in en enda ansökan. Och de få vi har fått in har inte klarat de nya proven, säger Jessica Lövdahl, alkoholhandläggare i Ljusdals kommun.

De nya proven som införts i samband med regeländringen har beskyllts för att vara onödigt svåra och byråkratiska. Statens folkhälsoinstitut (FHI), som har utformat frågorna, har nu gjort en utvärdering av provresultaten. 87 procent av de som skrev proven under maj månad godkändes.

– Vi rekommenderar att man går en utbildning innan söker. Men det kommer fortfarande finnas de som inte klarar av det, säger Magnus Ahlstrand, utredare vid FHI.

Mer läsning

Annons