Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdals kommun får 2,8 miljoner extra

/
  • Fler händer i äldreomsorgen är målet med regeringens kommunsatsning.

Ljusdals kommun får i år 2,8 miljoner kronor i
extratillskott från staten
för förstärkning av äldreomsorgen.

Annons

– Som vänsterpartist är jag givetvis mycket glad åt att mitt parti drivit och lyckats med detta och pengarna kommer minst sagt lägligt, säger Yvonne Oscarsson (V), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Ljusdal.

Regeringen har utsett Susanne Rolfner Suvanto till särskild utredare för att ta fram ett förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Socialstyrelsen får också i uppdrag att fördela medel och följa upp satsningen på ökad bemanning inom äldreomsorgen, en satsning som är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Under 2015 satsas 1 miljard kronor på en ökad bemanning under äldreomsorgen. För 2016 till 2018 avser regeringen avsätta 2 miljarder per år för detta ändamål.

– I dagarna ska det tydligen komma ut riktlinjer från Socialstyrelsen över årets tilldelning till kommunerna. Vi har dock ännu inte fått någon upplysning om vad kommande års satsning ger just här. Men det bör ju bli ännu mer pengar än i år eftersom satsningen dubbleras då, säger Yvonne Oscarsson.

Ljusdals kommuns omsorgsnämnd gick back med drygt 24 miljoner kronor i fjol och riskerar en budgetavvikelse på nära minus 30 miljoner i år.

En av åtgärderna är att minska nyckeltalet på äldreboenden, därmed också personaltätheten.

– Det här måste vi titta på, hur det rimmar med den satsning som nu staten gör på mer bemanning i äldreomsorgen, säger Yvonne Oscarsson.

Ljusdals kommun är också på väg att se över arbetstidens förläggning, till exempel delade turer, inom omsorgen plus att det tagits ett politiskt beslut om att ge alla anställda rätt till heltid.

I sammanhanget kan nämnas att omsorgsnämnden i Ljusdal har en budget i år på 444,2 miljoner kronor.

Söderhamn: Kan bli 10-12 nya tjänster

Hudiksvall: "Väldigt välkomna pengar"

Mer läsning

Annons