Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdalingar är otrygga

Nästan var fjärde invånare i Ljusdals kommun är rädd att drabbas av misshandel eller inbrott. Det gör att Ljusdal placerar sig långt ner på kommunernas trygghets- och säkerhetslista.

Annons

När Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rangordnar hur säkra landets kommuner är landar Ljusdal på plats 201. Fler än en fjärdedel av invånarna, 27 procent, uppger att de känt oro för att drabbas av bostadsinbrott. Nästan lika många, 22,6 procent uppger att de upplevt oro för misshandel och överfall.

– Vi borde arbeta för att samtliga kommuninvånare ska känna sig trygga, säger Cecilia Tegelberg folkhälso-, BRÅ- och drogsamordnare på Ljusdals kommun.

Rapporten visar att människors trygghet ökar i stort. Men den största förbättringen har skett i förortskommuner, i glesbygdskommuner finns all anledning att ytterligare förbättra arbetet inom områdena brott, olyckor och skador konstaterar SKL.

– Vi kommer att använda det här som underlag för att jobba vidare. Samarbete mellan polis, kommun, skola och omsorg är viktigt i de här frågorna, säger Cecilia Tegelberg.

Ovanåkers kommun är bäst i länet med plats 23 på listan. Residensstaden finns på plats 190, strax över Ljusdal alltså.

Tryggast i landet enligt SKL:s ranking är Habo kommun i Västergötland. Längst ner (av de 285 kommuner där komplett underlag finns) hamnar Malung-Sälen.

Mer läsning

Annons