Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal vill bli samlingspunkt

Med sju hälsingegårdar som världsarv behövs ett besökscenter för samordningen. Ljusdals kommun ser Stenegård som det bästa valet.

Annons

På tisdagen kom frågan på besökscenter på Stenegård upp i kommunstyrelsens allmänna utskott, men endast som informationsärende.

– Vi fick en information av Nicklas Bremefors och hade sedan ett samtal om hur vi kan gå vidare. I Ljusdals kommun är vi helt eniga om att ett besökcenter bör ligga på Stenegård. Sedan får vi se om regionen och länsstyrelsen tycker detsamma, säger kommunalrådet Roland Bäckman.

Med gårdarna utspridda över Hälsingland är det naturligt med ett besökscenter. Ett sådant kan ha olika betydelse beroende på besöksmål.

– Erfarenheten visar att ett besökscentrum är viktigt. Ser man till Falu koppargruva så har besökscentret fler besökare än själva gruvan, säger Roland Bäckman.

En förstudie pågår för närvarande för att se hur utnämningen till världsarv bäst kan utnyttjas. Den ska vara klar i början av nästa år.

– Vi får se vad förstudien kommer fram till, men vi är i alla fall eniga om att Stenegård är bästa valet. Vi tycker dessutom att det börjar bli bråttom om verksamheten ska vara igång till sommaren, säger kommunalrådet Roland Bäckman.

Mer läsning

Annons