Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal satte fokus på tillgänglighet: "Det blir bättre, men vi är absolut inte klara"

/
  • Anna-Brita Johansson, Birgitta Eriksson och Märta Johansson från Hörselskadades förening i Ljusdal fanns på plats under Tillgänglighetsdagen.
  • Lena Olsson, ägare av Eurosko i Ljusdal, tog emot pris från funktionshinderrådets ordförande Helena Brink (C).
  • Föreläsningar från bland annat olika funktionshinderföreningar i kommunen och nya anhörigkonsulenten hölls på tisdagen.

På tisdagen sattes lite extra fokus på tillgänglighet i kommunen när funktionshinderrådet anordnade dag med föreläsningar.

Annons

Ett flertal olika funktionshinderföreningar samlades i förvaltningshuset i Ljusdal under tisdagen. De informerade, värvade medlemmar och svarade på frågor.

Hörselskadades förening fanns bland andra på plats och de tycker att det är bra att tillgänglighetsfrågor kommer upp på agendan.

De tycker dock att tillgängligheten för hörselskadade blir allt bättre och att det finns hörslinga på många offentliga platser – men det gäller att vara med och ligga på.

– Vi ser att vi måste hänga med och se till att folk uppmärksammar att det behövs hörslingor, säger Birgitta Eriksson, som är med i föreningen.

Helena Brink (C), ordförande i funktionshinderrådet, berättar att Tillgänglighetsdagen som de kallar den är till för att lyfta upp frågan om tillgänglighet i samhället.

– Vi vill lyfta frågan, diskutera, skapa engagemang och trycka på helt enkelt, säger Helen Brink.

Läs också: Tillgängligheten eftersatt i kommunen

Tillgängligheten i Ljusdal tycker hon är bättre än vad den var förr, men det går sakta.

– Det blir bättre, men vi är absolut inte klara.

Läs mer: "Det är bra att det ställs krav"

Funktionshinderrådet delade också ut ett pris dagen till ära. Det gick till Eurosko för deras jobb med att tillgänglighetsanpassa lokalen och bygget av den ramp som nu finns i anslutning till deras entré.

– Det ser de som en framgångsfaktor, succé helt enkelt och vi hoppas att de får efterföljare, säger Helena Brink och tillägger:

– Det de har gjort, det var ”omöjligt” för några år sedan. Vi pratade med de privata fastighetsägarna längs den gatan. Alla har en avsats in och då sa de att "nej det går inte, det är så dyrt, det är så krångligt". Från Eurosko fick de själva beskriva hur de tänkt och gjort och de ser det som självklart att det ska vara tillgängligt.

Läs också: Bristande tillgänglighet i Ljusdalssalen ska åtgärdas

Mer läsning

Annons