Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal ökar mest i Hälsingland

Ljusdals kommun ökade sin befolkning med 72 personer till och med juni vilket är en mer än Bollnäs och åtta mer än Hudiksvall – trots att dessa båda kommuner är betydligt större när det gäller folkmängd.

Annons

Den 30 juni hade Ljusdals kommun 19 149 invånare. Den kraftiga ökningen under första halvåret beror på inflyttning. Men en positiv halvårsstatistik behöver inte innebära att det ser lika bra ut när helårsstatistiken fastställs vid nyår. Det märktes i fjol. Då hade Ljusdals kommun också en folkökning, plus 21 personer, efter första halvåret för att sedan gå back med 56 personer sett över hela året.

– Bland annat flyttar folk härifrån ut för att studera, säger kommunens planeringschef Rolf Berg som också tror att en del av den fina halvårsstatistiken kan bero på elever som slutat skolan och flyttat hem igen.

I budgetsammanhang har Ljusdals kommun kalkylerat med 19 016 invånare den 1 november, ett viktigt avstämningsdatum för statsbidrag. I dagsläget ser det ut att bli betydligt bättre, kanske så mycket som 100 personer.

– Det innebär i sådana fall omkring 4 miljoner kronor mer i statsbidrag än vad vi räknat med, säger kommunchefen Nicklas Bremefors.

En mer utförlig artikel finns att läsa i tisdagens LjP.

Mer läsning

Annons