Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal förebild för Japan

/
  • Ljusdal modell för Japan. Delegationen med från vänster Tomoko Ishii, Junichi Akahsi och Kuni Kabe fick höra om framgångsrik flyktingmottagning vid besök i hälsingekommunen.

Vad Ljusdals kommun med knappt 19 000 invånare gör vid flyktingmottagning kan påverka Japan med drygt 128 miljoner invånare.

Annons

På fredagen hade integrationsenheten på Ljusdals kommun besök av en japansk delegation på tre personer.

– Vi är imponerade över hur brett Ljusdal arbetar i sitt flyktingmottagande. Här ser vi hur stat, kommun, kyrkor och frivilligorganisationer hjälps åt. Den koordinationen finns inte i Japan och därför vill vi gärna förmedla till vår regering vad vi tagit del av här, säger Junichi Akashi, forskare på området i Japan.

Kenneth Forssell, chef för nya integrationsenheten, berättar att Ljusdals kommun fick förfrågan så sent som i måndags om japanerna kunde få komma på studiebesök.

– Vi har tagit emot ett antal burmesiska kvotflyktingar i några år och i Japan har man inte kommit så långt med den typen av flyktingmottagning. Det är väl en viktig anledning till att vi står här nu, säger Kenneth Forssell när den japanska delegationen träffar en grupp burmesiska flyktingar i Missionskyrkan.

Mer läsning

Annons