Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal bäst på att ta emot flyktingar i år

/
  • Kenneth Forssell, chef vid integrationsenheten, Ljusdals kommun.

Ljusdal är enligt ny statistik den kommun i länet som i år tagit emot flest anvisade flyktingar.
– Det är lite kul att vara bäst i länet, säger Kenneth Forssell, chef vid integrationsenheten i Ljusdal.

Annons

Det förslag som lagts av regeringen, som skulle innebära att samtliga kommuner i Sverige tvingas ta emot flyktingar, kommer troligen inte att innebära några drastiska förändringar för Ljusdals del, enligt Kenneth Forssell.

– Vi gör redan det som ska göras. Vi ligger väl över mediankommunen i riket när det kommer till totalt flyktingmottagande, säger han.

Faktum är att Ljusdals kommun i år tagit emot flest anvisade flyktingar i Gävleborgs län. 60 människor har fått boende i kontrast till exempelvis fem i Bollnäs.

– Det är rimligt att alla kommuner tar sitt ansvar, och det tycker jag att vi i Ljusdal har gjort, med en så pass hög siffra anvisade platser, säger Kenneth Forssell.

I Ljusdal har man 75 anvisade platser, men under förra året överskred mottagandet 100 platser.

I Söderhamns och Hudiksvalls kommun finns ett förslag på utökade anvisade platser – i en överenskommelse med Länsstyrelsen. I Söderhamn ska antalet platser utökas från 35 till 60 och i Hudiksvall från 75 platser till 100.

Någon sådan överenskommelse har inte Ljusdals kommun kommit fram till.

– Vi utökade våra anvisade platser i våras och vi har en dialog med Robert Larsson på Länsstyrelsen om vad som är lämpligt förr oss att ta emot, säger Kenneth Forssell och fortsätter:

– Det finns en flaskhals, framför allt när det kommer till bostäder, och man måste ha förståelse för att det är en ansträngd situation på utbildningssidan, men vi avvisar inte människor.

Mer läsning

Annons