Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet lättare trots kol

/
  • Britt-Inger Barrsten, Los, har fått betydligt bättre kondition sedan hon slutade röka och började träna. Annette Westberg kollar så allt går rätt till på sjukgymnastiken.

Den som drabbas av kol kan aldrig bli fri sin sjukdom. Men förbättrad andningsteknik och kondition kan göra tillvaron mindre smärtsam.

Annons

Det vet en grupp patienter vid rehabenheten på Ljusdals sjukhus.

– Nu klarar jag en promenad på tre kilometer, säger Britt-Inger Barrsten, Los, en av de kol-patienter som deltar i sjukgymnasten Annette Westbergs behandling.

Annette Westberg framhåller det som Margareta Emtner, specialsjukgymnast, medicine doktor och universitetslektor vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala, kommit fram till vad gäller kol-patienter. Nedsatt fysisk prestationsförmåga är vanlig hos dessa personer. Därför anser Emtner att fysisk aktivitet och andningsgymnastik är värdefulla och ökar kontrollen över dyspnén (andfåddheten).

Margareta Emtner har också konstaterat minskat akutintag av patienter med kol när de tränar markant

Det är just olika former av träning som kol-patienterna erbjuds på sjukgymnastiken vid Ljusdals sjukhus.

– Men det är inte allt. Eftersom många kol-patienter går upp eller ner i vikt erbjuds de samtal med dietist och arbetsterapeuter ger tips om till exempel energisparande arbetssätt, säger Annette Westberg.

Avslappning och stretchning är andra moment. Eftersom symtomen vid kol är andfåddhet, ökat andningsarbete och ökad sekretproduktion sätter rehabenheten också in en del andningsövningar.

Mer läsning

Annons