Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilian från Ljusdal ny JO

/
  • Hälsa på mamma i Färila är det första Lilian Wiklund gör när hon kommer hem.

Lilian Wiklund från Ljusdal blir i januari nästa år vår nya Justitieombudsman, JO. I magen finns ett helt fjärilshus, men hemma i Ljusdal finner hon lugnet.

Annons

Det pirrar i Lilian Wiklunds mage när hon tänker på januari 2011. Då tillträder hon sin nya tjänst som justitieombudsman efter ett enhälligt beslut i riksdagen.

– Jag har nog aldrig blivit så överraskad, det fanns inte i min vildaste fantasi att jag skulle kunna bli föreslagen för tjänsten. JO-ämbetet är ett viktigt förtroendeuppdrag, säger hon.

Hon sitter på sin brors veranda, på tillfälligt besök i Ljusdal, som också är hennes födelse- och uppväxtort. I år är det 40 år sedan hon flyttade härifrån men hon försöker återvända ofta. Förutom hennes bror bor också mamman här, och några kusiner.

– Ljusdal är fortfarande hemma för mig. När jag kommer hit, då kommer jag hem, säger Lilian Wiklund.

Idag är hon sedan länge bosatt i Stockholm. Lilian Wiklund är som de flesta andra justitieombudsmän utbildad jurist. Ansvarsfyllda poster har genom hennes karriär avlöst varandra, och nu väntar kanske hennes viktigaste uppdrag i karriären, justitieombudsman.

– Jag förväntar mig ett omväxlande och intressant jobb. Jag vill sträva efter att utveckla myndigheterna, det finns helt säkert områden att förbättra, säger Lilian Wiklund.

Läs mer om Lilian Wiklund i fredagens Ljusdalsposten.

Mer läsning

Annons