Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att förstå besluten

Ljusdals kommuninvånare var vinnare när kommunstyrelsens allmänna utskott hade möte på tisdagen. Då ställde sig politikerna bakom enhetligare och mer lättlästa protokoll. Dessutom ska alla kommunens diarier läggas ut på Internet.

Annons

Det går att jämföra de båda ärendena. Både när det gäller protokoll och diarierna finns det olikheter mellan kommunens nämnder och förvaltningar. Men nu ska det alltså bli enhetligare.

En viktig orsak till kommunchefen Nicklas Bremefors och administrativa chefen Karin Boströms förslag till mallar för tjänsteskrivelser, yttranden och nämndsprotokoll är den lag som trädde i kraft den 1 juli i år. Lagen slår fast att språket som myndigheter och andra offentliga verksamheter använder ska vara vårdat, enkelt och lätt att förstå.

Därför har mallar tagits fram för att få en enhetlig profil så att kommuninvånarna ska känna igen sig oavsett vilken nämnd eller förvaltning det är som skriver.

Kommunstyrelsens allmänna utskott vill också att kommunfullmäktige ska rekommendera nämnderna att lägga ut sina diarier utan handlingar på kommunens hemsida på Internet som kommunstyrelsen gör.

Mer läsning

Annons