Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse snickrar på ny barnpjäs – och på söndag kommer han med Trollet till Röda kvarn

/
  • Så här såg det ut när Trollet med gula kepsen firade jul vännerna i Ljusdal förra året.
  • Lasse Åkerlund är känd för sina teaterföreställningar. Nu sätter han ihop en ny barnteater som har premiär till våren.
  • En fågel är en av vännerna i nya teaterpjäsen Godnattstunden.

På söndag firar Trollet med den gula kepsen jul på Röda kvarn med råttan och andra goda vänner. Fram till dess håller Lasse Åkerlund till i Klösbo utanför Ljusdal där han snickrar på en ny barnföreställning.

Annons

I en verkstad utanför Ljusdal bygger Lasse Åkerlund på scenografin till en alldeles ny teaterföreställning som heter Godnattstunden och har premiär i vår.

Rekvisitan till Godnattstunden består av en vagn som kan vecklas upp och bli till ett litet sovrum. Där ska en gubbe snart lägga sig att sova.

– Men innan han kan göra det så finns det saker han måste göra för att komma till ro, säger Lasse Åkerlund och visar bland annat en flagga som viftar, en blomma som är sömnig och en fågel som vill dricka saft.

Lasse Åkerlund bor vanligen i Karlskrona men kommer ursprungligen från Järvsö, där han fortfarande har hus. Även barn och barnbarn finns i trakten. Lasses dotter, Maja Wreiding, är engagerad i teatergruppen Scensation, som har satt upp föreställningen Hemligheternas gudinna två år i rad i Järvsö.

Hon är även Lasses medspelare i Trollet med gula kepsen, som även det här året kommer till Röda kvarn med vännerna Råttan, Älgen och andra vänner för att fira jul. Det är en barnpjäs som riktar sig till åldern tre år och uppåt.

Det var Lasse Åkerlund som skapade pjäsen för snart 30 år sedan och 1988 gick den att se på tv som adventskalender.

Trollet med gula kepsen är populärt bland barnen och förra året var det svårt att få biljetter. Det ryms bara 80 personer framför den lilla scenen.

– Vi kan inte ta in hur många som helst. Vi vill att alla ska se.

Det här året ger de två föreställningar på söndagseftermiddagen för att så många som möjligt ska få chans att fira jul med Trollet.

– Man kan köpa biljetter på Coop, på nätet, turistbyrån i Järvsö, i bokhandeln. Jag tror det är bra att köpa i förköp.

Mer läsning