Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Unikt kvinnligt nätverk upphör

/
  • Företagsamma kvinnors nätverk. Från vänster Carina Boström, Lena Ångman, Marie Skyttner, Marianne Almeflo, Ulla Ek, Karin Berglöf-Danielsson, Yvonne Spring, Karin Hultman och Vibeke Sjögren.

I 20 år har nätverket för företagsamma kvinnor träffats två gånger om året. Nu avslutar kvinnorna nätverket, som startade med en utbildning hösten 1996, men stänger inte dörren till varandra.

Annons

Vänskapen består men med ett dygn på Järvsöbaden, med god mat och spa, satte de punkt för 20 års kontinuerligt nätverkande.

Vi firar 20 år men nu är vi klara i den här formen, säger de.

Hösten 1996 gick 10 kvinnor, en utbildning i ledarskap och personlig utveckling, "Och hur är det med dig själv?". Utbildningen var i NärLjus regi och kvinnorna, med varierande bakgrund, ålder och hemort, träffades en gång i veckan på Borrgården, där NärLjus då hade sin verksamhet. I med-och motgång har de följt varandras liv och utveckling i 20 år och skapat en väldigt speciell känsla och närhet till varandra.

När nätverket firade 10 år reste de till Antibes på franska Rivieran. En oförglömlig resa med minnen som framkallar många skratt. Ett reportage gjordes då i LjP och leenden är många när artikeln plockas fram. Några av medlemmarna i ursprungskonstellationen har lämnat gruppen av olika anledningar. De senaste 10 åren har gruppen bestått av åtta kvinnor.

För att förstärka sitt eget ledarskap innehöll utbildningen för tiden rätt okonventionella moment, som målning, drömtydning, kvinnohistoria och att titta på sin egen roll i familjen eller släkten. Men även mer traditionella delar som framträdande inför grupp samt pedagogik och psykologi ingick.

Kursmaterialet utarbetades av ett par driftiga kvinnor, som arbetat mycket med kvinnors företagande på både lokal, regional och nationell nivå. Vid 20-årsjubileet deltog en av dem, Lena Ångman, som då, hösten 1996, arbetade som projektledare hos NärLjus. Lena hade i flera sammanhang sett att förutsättningarna för kvinnors nätverk inte alltid var de bästa och att kursmaterial saknades.

– Det här nätverket är unikt, påpekar Lena. Kvinnors nätverk brukar sällan eller aldrig hålla så länge. Kvinnor vill gärna ha ett mål med sitt nätverkande. Inte bara träffas för att träffas, säger Lena och skrattar.

Lena flyttade från Ljusdals kommun strax efter utbildningens slut och har inte haft kontakt med kvinnorna sedan dess. Hon har nu flyttat tillbaka och blev ordentligt överraskad över att höra att gruppen fortsatt att träffas. Tills nu, då gruppen valt att avsluta sina regelbundna träffar.

– Det här måste ändå på något vis tas tillvara och dokumenteras, menar Lena. Hon funderar på hur man regionalt har tagit tillvara på denna nätverkskompetens och vad nätverket kan tillföra i kompetensutvecklingssyfte på både lokal och regional nivå.

– Det som har drivit oss att ha detta nätverk är givetvis för att det har varit så trevligt och roligt med själva träffarna, berättar de.

De har träffats hemma hos varandra, turats om att vara värdar. Många recept har cirkulerat under åren på god mat och dryck.

– Men framförallt är det nog tilliten vi skapat i gruppen. Känslan av tillhörighet och att vi lär oss av varandra. Det som har berättats på träffarna vid matborden har stannat där runt borden och hos oss, säger de med gemensamma leenden mot varandra.

Vibeke Sjögren

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons