Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Trampa på i Joe Hills fotspår

/

Tramp, tramp, tramp och låt oss trampa… En årskurs 8 från Stenhamreskolan har precis varit på Ljusdalsbygdens museum på en inspirerande utställning om Joe Hill och nu ekar hans kampsång över skolgården.

Annons

Joe Hill, Gävlesonen, som för drygt 100 år sedan emigrerade till Amerika, efter att i ung ålder ha förlorat båda sina föräldrar, har satt ett outplånat världsintryck som poet, multiinstrumentalist, sångare, illustratör, kompositör och fackföreningskämpe och inspirerat musiker som Bob Dylan, John Lennon och Bruce Springsteen.

Joe Hill avrättades genom arkebusering den 19 november 1915 i Utah, USA. Dessförinnan hade han överlevt hudturberkulos, jordbävning i San Francisco och skottskador i bröst och hand. Hans begravning följdes av 30 000 personer och ändå tycks han rätt okänd för unga och gamla i Gävleborgs län.

Varför han avrättades och hur rättsväsendet fungerade för 100 år sedan i USA är skolföreläsningarnas huvudspår. Eleverna får först kika in på den inhyrda Gävleutställningen genom ett ljust bommullsskynke med plats för fem gevärspipor. Det skapar en nyfikenhet och spänning hos eleverna. Utifrån elevernas synintryck börjar pusselarbetet med att kartlägga om Joe Hill var skyldig eller oskyldig till mordet på far och son Morrison.

Genom att dela upp elevgruppen i tre och låta alla bli delaktiga i mordgåtan skapar museets personal Ulrica Wängman, Anders Assis och Owe Norberg en lustfylld inlärning med redskapen bild, sång och teater. Som lärare är jag djupt imponerad och känner en stolthet över museets insatser och att så många elever i Ljusdal får inhalera legenden Joe Hills livsöde på detta genomarbetade sätt. Det är här bevisar hur viktigt det är med engagerade människor i alla yrkesgrupper.

Det är bara att gratulera Ljusdalsbygdens museum att ha en sådan engagerad personal som nu också visat barn och ungdomar i kommunen att i Ljusdal finns ett museum som håller hög standard och har famnen öppen mot skolans värld med all sin kunskap, engagemang och förmåga att hitta alternativa inlärningsmetoder. Utbudet mellan skola och Ljusdalsbygdens museum är viktig. Det kryddar den ordinarie undervisningen och ger mersmak till fördjupad kunskap. Kunskap som är livsviktig för att också förstå vår samtid och lära av historien.

Mina femton musikklasser, från åk 5-9 har samstämmigt gjort tummen upp för Joe Hillutställningen. Bättre betyg går inte att få. För dig som missat utställningen så är den glädjande nog förlängd i ytterligare 2 veckor.

Céline Estassy

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons