Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Trädgårdstramp i Tallåsen med Ljusdals Trädgårdsförening

/

Den 26 juli träffades medlemmarna i Ljusdals Trädgårdsförening för årets andra Trädgårdstramp. Denna gång ställdes färden till Tallåsen för ett besök i Britt Marie och Jans trädgård.

Annons

Ett 25-tal medlemmar hade hörsammat inbjudan och letat sig fram till rätt adress, trots att åskregnet tidigare under eftermiddagen vräkt ner och dränkt halva köpingen. Väl framme vid målet hälsade värdparet välkommen och berättade att här, bara några kilometer från centralorten, hade det inte kommit något regn.

Britt Marie berättade att det hus man bodde i var den tidigare prästgården i Tallåsen! Prästgården? frågade sig besökarna. Här finns det väl ingen kyrka?

– Nej, svarade värdinnan, men det byggdes ett församlingshem (?) strax här invid – det som nu är dagis...

Britt Marie berättade att marken varit obrukad när de köpte fastigheten och att mycket arbete lagts ner på att frilägga ytor som lämpar sig för odling.

Här fanns trädgårdsland med potatis, mangold, rödbetor men även växter för ögonfröjd. En rabatt med stolt vajande lilafärgad vallmo fångade besökarnas intresse liksom de klätterrosor som prydde en av fasaderna.

Något annat som uppskattades av besökarna var Jans egentillverkade växtstöd för stormhattar och andra gängliga växter. Stödet utgjordes av en bit armeringsjärn med ett horisontellt påsvetsat S-format metallband som sticks ner i jorden och stödjer de gängliga växterna. Ett annat intresse som Jan när är biodling och honungstillverkning.

Britt Marie visade initierat runt i trädgården och berättade om sina växtval och tankar och nyttan av att ha en händig karl i huset. Medan vi vandrade runt samlades regnmolnen och alla sökte sig in under tak i det växthus som Jan byggt. Här slingrade sig en kraftig vinstock, med stora druvklasar, upp längs taket i ena halvan av huset och längs den andra långväggen tronade ett antal ståtliga tomatplantor. För att underlätta bevattningen hade Jan konstruerat ett eget system för självbevattning medelst regnvatten som samlades upp i rostfria metallbehållare och leddes ut i växthuset för kontinuerlig droppbevattning.

Efter en mycket intressant och givande samvaro skildes trädgårdsvännerna för att smälta dagens intryck och kanske genomföra några av de idéer som slagit rot under kvällen.

Jan Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons