Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Trädgårdsföreningens tredje trädgårdstramp

/

Den första augusti genomförde Ljusdals Trädgårdsförening sitt tredje Trädgårdstramp för säsongen. Trädgårdstrampen är föreningens sätt att ge medlemmarna lite nöje och inspiration samt en trevlig samvaro, genom att besöka en privat trädgård och höra dess ägare berätta om sina tankar och planer om sin gröna oas.

Annons

Dessa trädgårdsbesök brukar alltid tillföra idéer eller kunskaper som besökarna kan ta med sig hem och praktisera i sin egen verklighet. Inte minst uppskattat är de erfarenhetsutbyten som sker i samband med fikat efter rundvandringen.

Säsongens tredje trädgårdstramp hade förlagts till Britt-Inger Ferms trädgård i N. Veckebo.

– När vi flyttade hit fanns det bara en rabatt invid huset och några bärbuskar och en stor sten på tomten, berättade Britt-Inger. Nu har det blivit lite mer blommor och grönt...

Vid den stora stenen fanns nu en prunkande rabatt som omgav den damm som anlagts intill stenen. Här tronade ståtliga Riddarsporrar och färgglada liljor tillsammans med en Klematis Summer Snow som klättrade på en gammal trästege omgivna av veronikor och flera andra växter. Ett elegant och trevligt sätt att utnyttja det som annars kunnat ses som ett hinder i trädgården.

Som en inramning till uteplatsen, som förlagts i anslutning till bostadshuset, hade Britt-Inger lagt en rabattkant av Leca-stenar och planterat en häck av Rosenspirea. Besökarna förundrades över hur blomrik, tät och kraftig spirean var och Britt Ingers förklaring till detta var att hon beskär den kraftigt varje vår.

På tomten fanns ett antal rödmålade odlingslådor med såväl grönsaker som blommor (tagetes). På en mer undanskymd del av den inre tomten stod en stor kompost med tre fack. Konstruktionen hade avlyftbara grindar varför de var lätt att komma åt att vända innehållet med spadar och grepar.

I en annan del av trädgårdsrummet fanns ett växthus, vackert inrett med en prunkande pelargon, och ett under taket draperat tygstycke, för att mildra solinstrålningen, men också att skapa en myskänsla och en plats för att bara sitta ner och njuta...

Placeringen av växtgrupper och byggnader gjorde att trädgården utgjordes av flera rum vilket skapade trivsel och harmoni.

Efter rundvandringen bjöds föreningens medlemmar på fika och hembakad mjuk hallonkaka, vilket avnjöts i solskenet under livligt samspråk om trädgårdsodlandets fröjder och vedermödor innan besökarna åter samlades vid fordonen för hemfärd. Alla mycket nöjda och fyllda med inspiration och idéer till den egna täppan.

Jan Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons