Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Stort intresse för att skydda sin identitet

/
  • Några av cirkeldeltagarna
  • Karin Andersson från Brottsofferjouren i Ljusdal berättade om jourens verksamhet.
  • Cirkelledaren Majsiri Östberg i samspråk med Brottsofferjourens representant
  • Majsiri Östberg avtackades med blommor från cirkeldeltagarna här representerade av Sally Eriksson.
  • Några av cirkeldeltagarna

En ny grupp PRO pensionärer har nu avslutat sin utbildning i hur man undviker att bli lurad.

Annons

Den just avslutade studiecirkeln har samlat 14 medlemmar ur Ljusdals PRO-förening, som under tre studietillfällen lärt sig hur man kan göra för att undvika att någon stjäl ens identitet via phishingmail eller fejkade postkodsvinster.

Studiematerialet, som tagits fram gemensamt av pensionärsorganisationerna PRO och SPF tillsammans med polisens nationella bedrägericenter samt Brottsofferjouren, omfattar ett tryckt studiematerial samt tre filmer som visar olika situationer där man bör vara på sin vakt för att inte bli bestulen på betalkort eller pengar.

– De här kunskaperna som vi delger deltagarna ger dem mental styrka och ett facit på hur man bör bete sig i vissa situationer säger Majsiri Östberg. Flera av de som gick den första utbildningen har spontant kommit fram till mig och berättat att de haft stor nytta av de kunskaper som vi förmedlat. Det tar jag som ett bra betyg och att alla kan behöva påminnas om hur man skall bete sig för att undvika tråkiga incidenter.

Till den här cirkelns avslutningsdag hade vi bjudit in Karin Andersson från Brottsofferjouren i Ljusdal, som berättade om hur de arbetar och vilken hjälp man kan få. Det handlar dels om att få ett mentalt stöd efter att man drabbats av något brott men kan även innefatta stöd och hjälp vid eventuella rättegångar.

– Att falla offer för ett brott kan också vara som att falla ner i ett hål som är svårt att ta sig ur, berättar Karin Andersson. Begär inte av dig själv att du skall kunna förstå – och hantera – den utsatthet och de tankar som plötsligt dyker upp. Då är det bättre att ringa oss. Vi kan erbjuda råd och stöd, hjälpa till med kontakter till myndigheter och försäkringsbolag samt vara en samtalspartner om du behöver prata med någon som förstår din situation. Kontakten med oss är kostnadsfri.

– Det är roligt att kunna konstatera att sedan den här studiecirkeln startades under senare delen av 2015 så har antalet automatmissbruk minskat inom hela landet med drygt 6 procent. Att jämföras med året innan, då den typen av brott ökade med 20 procent, framhåller Jan Nilsson som är en av cirkelledarna. Automatmissbruk är brott då någon olovligen använt någon annans kontokort/betalkort o.d. Här handlar det till stor del om så kallad shoulder surfing vilket innebär att gärningsmannen kommer över målsägarens pinkod till kontokortet varefter kortet stjäls och uttag görs. Den här formen av identitetsstöld fokuserar vi hårt på under kursen och vi tror att det kan ha haft en god inverkan på hur folk nu skyddar sig vid bankomater och affärskassor när man skall knappa in sina koder.

Jan Nilsson

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons