Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Resa med SPF-seniorerna Ramsjö

/
  • Vid Gamla lanthandeln i Krokom underhöll ägarinnan med sång och berättelser på äkta ”jamtska”.

Tidigt på morgonen den 4 augusti samlades vi, cirka trettio SPF-medlemmar i bussen, förväntansfulla inför dagen och resan mot okänt mål.

Annons

Precis som förra årets lyckade tur var det Sven och Gudrun Stockzell som också i år lagt upp resrutten. Första stoppet var Slöjdmuseet i Borgsjö utanför Ånge.

I Gösta Sundins detaljrika modeller av gårdagens småbrukarsamhälle fick vi en inblick i det liv och vardagliga slit som numera är historia. Modeller av stortvätt, vedkörning, hembränning och lingonplockning är bara ett litet, litet urval av den imponerande utställningen, som trätäljaren Gösta, med en humoristisk blinkning, skapade med endast en liten kniv och sandpapper.

Efter det smakade det gott med kaffe och smörgås på Borgsjö Hembygdsgård. Där finns även gamla byggnader med intressant historia att titta in i.

På bussfärden efter uppehållet fick vi nu köpa lotter med fina vinster. Sven underhöll och drog både nitar och vinster om vartannat. Ett skojigt tidsfördriv! Milen gick fort undan till Svenstavik och vidare till Oviksbygden omgiven av Storsjön och inbäddad vid foten av Oviksfjällen. Jämtland visade sig från sin vackraste sida.

Ännu mer av allt det fina fick vi uppleva när Sven senare guidade oss på en rundtur på Frösön. Innan vi åkte ut på Frösön åt vi en god lunch på Persåsen. Mest känd för sina unika handgjorda möbler och hantverk i trä från de jämtländska skogarna. Ägaren, sedan 40 år och skaparen av Persåsen, Leif Wikner hälsade oss välkomna. Hans symboler handgjorda tuppar och ägg i trä kikade fram lite överallt både i och utanför huset.

När vi var på hemfärd före Krokom-stoppet var det dags för frågesport. Sven hade satt samman tio kluriga frågor, som handlade om Jämtland. Kåre lyckades pricka in nio rätt och fick pris och applåder.

Sista stoppet för eftermiddagskaffe var Gamla lanthandeln i Krokom. Butiken är ett levande museum och känslan när man kliver in i där, är som att komma tillbaka ett århundrade i tiden. Ägarinnan Carina Grahn Hellberg, berättade historien bakom lanthandeln och sjöng och spelade gitarr.

Nöjda över en trivsam dag full av fina upplevelser, tackade vi Sven och Gudrun med en gåva och en varm, lång väl förtjänad applåd.

Elsbeth Hermansson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons