Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: PRO-utbildning på temat "Försök inte lura mig"

/

13 deltagare från Hennan PRO har genomgått en mycket uppskattad utbildning i hur äldre kan skydda sig mot bedrägerier i olika omfattning.

Annons

Eftersom utbildningen i det här fallet riktade sig mot äldre, var de situationer som redovisades åldersrelaterade. Dock bör framhållas att många situationer gäller samtliga åldersgrupper. Materialet till studiecirkeln/kursen har framtagits av pensionärsorganisationerna, polisen och brottsofferjouren. Cirkelledare har varit Majsiri Östberg och Jan Nilsson, vilka genomförde det hela på ett fantastiskt bra sätt. Det blev tre träffar i den lokala ABF-avdelningens lokaler i Ljusdal.

Vid sammankomsterna två och tre medverkade polisen genom Rolf Ångström och för brottsofferjouren i Ljusdal Karin Andersson. Vid varje möte visades filmer om olika situationer som kan uppstå – på gatan, i affärer, vid bankomater, i hemmet etc.

Kursen ger inga konkreta svar på hur varje individ skall agera i varje uppkommen situation. Det genomgående temat är att alltid vara misstänksam och på sin vakt. Håll hårt i bankkort och lämna aldrig ut koder.

Den fråga som ställs i detta sammanhang är: Hur har det kunnat bli så här? De flesta, äldre som yngre, är genom uppfostran, hjälpsamma och i många fall aningslösa. Man tror samtliga om gott. I dagens samhälle rår misstänksamhet. Alla måste, tyvärr, betraktas under misstänksamhetens lupp, och anses vara presumtiva bovar. Stora bedrägeribrott som skapar rubriker är av intresse för medier. Det trauma som drabbar brottsoffer har inte samma mediala intresse. Många brott, stora som små, kommer aldrig till allmänhetens kännedom, på grund av skamkänslor eller omgivningens ointresse.

Studiecirkeln/kursen blev en nyttig tankeställare och samtliga kursdeltagare medvetandegjordes om vad som kan hända. Den allmänna uppfattningen blev att en beteendeförändring är en nödvändighet. Var och en måste själv skapa egna säkra rutiner.

Kurt L. Rådlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons